Ekonomsko osnaživanje interno raseljenih i povratnika

U svom nastojanju da omogući održivi povratak i integraciju raseljenih lica, interno raseljenih i izbeglica sa Kosova, Ministarstvo za zajednice i povratak saopštava da sa svojim partnerima iz Evropske unije podstiče ekonomsko osnaživanje ovih porodica.

Pokretanje sopstvenog biznisa podsticajnim sredstvima Ministarstva za zajednice i povratak i Kancelarije Evropske unije na Kosovu jedan je od načina kojim se povratnicima i interno raseljenima obezbeđuje društveno-ekonomska stabilizacija i egzistencija, navodi se u saopštenju.

U tom cilju su danas predstavnici Ministarstva za zajednice i povratak, uručili šest motokultivatora sa priključnim mašinama interno raseljenim licima u opštini Obilić, dva u Đakovici i tri u Klini.

U prethodnom periodu je Ministarstvo za zajednice i povratak ovim porodicama izgradilo kuće u sklopu projekta “Povratak i integracija na Kosovu”.

U toku primopredaje, neki od zadovoljnih korisnika su uz reči zahvalnosti kazali da nakon što su dobili krov nad glavom, sada ovim grantom mogu da obrađuju zemljište i sebi stvore egzistenciju.

Porodica Velička Gašića iz Kline u svom vlasništvu poseduje više hektara poljoprivrednog zemljišta koje su obrađivali pre raseljeništva. Nakon povratka na svoje ognjište, porodica Gašić je živela od uzgoja i prodaje pšenice, kukuruza i povrća. Ova porodica više neće ionako teško zarađeni prihod trošiti na iznajmljivanje poljoprivredne mehanizacije jer su dobili ono što im je bilo najpotrebnije.

“Bez ekonomske stabilnosti nema opstanka, a bez opstanka onih koji na Kosovu žive se obesmišljava i proces povratka. Upravo zbog toga nastojimo da na ovaj način podržimo one koji svoju budućnost vide na Kosovu” navodi se u saopštenju.

Ministarstvo za zajednice i povratak izražava i punu zahvalnost Kancelariji Evropske unije na Kosovu koja nas podržava u važnim projektimau i Međunarodnoj organizaciji za migracije (IOM) koja te projekte implementira, zaključuje se u saopštenju Ministarstva za zajednice i povratak.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica saopštenje

Comments

Pročitaj još