• Početna>
  • Vesti>

Bliži se početak školske godine – prelomni trenutak u epidemiji

Do prvog školskog zvona ostalo je još samo nekoliko dana, a i dalje je previše nepoznanica. Veličina problema verovatno će moći da se vidi tek kad školska godina počne.

Međutim, dok ministar prosvete kaže da je sve jasno i da su škole spremne za početak rada, Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije traži odlaganje početka školske godine na bar dve nedelje – zbog toga što još mnogo toga nije jasno. Kažu da lokalne samouprave nemaju novca za nabavku maski i dezinfekcionih sredstava, i da škole nemaju vremena da se adekvatno pripreme.

Povodom početka nove školske 2020/2021. godine, a u skladu sa trenutnom epidemiološkom situacijom, Privremeni organ opština kosovska Mitrovica i Zvečan obezbedio je neophodna sredstva za dezinfekciju, kao i dodatnu opremu za obdaništa i škole na teritoriji ovih opština.

Privremeni opštinski organ zatražio je od Zavoda za javno zdravlje u Kosovskoj Mitrovici dezinfekciju svih škola na teritoriji opštine Zvečan, u cilju nesmetanog početka rada školskih ustanova, a u vezi sa aktuelnom pandemijom korona virusa.

U opštini Kosovska Mitrovica se nadaju da će nabavljene količine alkohola hlora i dezinfekcionih sredstava za pranje ruku biti dovoljne ukoliko se racionalno koriste.Radi se o 1250 kg hlora, 2800 litara alkohola kao i oko jedne tone sredstava za pranje ruku.

Nije poznato kako će praktično izgledati nastava. Koliko dana će deca ići u školu, a koliko će pohađati nastavu od kuće?

Koliko će porodica biti opterećena novim načinom rada s decom i da li škola može da sprovede efikasnu zaštitu od zaraze? Tu je i pitanje kako će izgledati boravak dece u školi i da li u njima ima dovoljno prostora, budući da je preporuka ministarstva da svako dete ima svoja 4 kvadratna metra u učionici. To bi za petnaest đaka značilo – 60 kvadratnih metara.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

Comments

Pročitaj još