• Početna>
  • Vesti>

Rakić: Deset miliona evra za ekonomski oporavak opština

Potpredsednik kosovske Vlade i ministar administracije lokalne samouprave Goran Rakić, najavio je danas da će ovo ministarstvo izdvojiti 10 miliona evra za kako je rekao “upravljanje situacijom koja je stvorena pandenijom KOVID 19”, kao i 29 miliona za podršku opštinama.

Rakić je na sastanku sa kosovskim premijerom Avdulahom Hotijem i ministrima zdravlja i obrazovanja, kao i i gradonačelnicima opština, nakon osvrta na stanje sa koronavirusom kako na Kosovu tako i u celom svetu, predstavio aktivnosti MLS-a u vremenu pandemije kao i planove za budućnost.

Govoreći o pomoći i podršci opštinama, pored mnogobrojnih projekata koji koji su u fazi realizacije, ministar je istakao projekte koji se implementiraju kroz grantovnu šemu za opštinski učinak, gde je izdvojeno 4,9 miliona evra od strane MLS-a i vlada Švajcarske, Švedske i Norveške. Takođe je istakao važnost projekata iz Programa za razvoj društveno ekonomske infrastrukture i međuopštinske saradnje sa iznosom od 573.347,00 evra, kao i projekat “Opština za mlade” koji finansira japanska Vlada preko Svetske Banke u vrednosti od 3 miliona.

” U odnosu sa zadnjim aktima koje je Vlada donela, odnosno odlukom br. 01/23 o usvajanju Plana za sprovođenje programa ekonomskog oporavka, ministarstvo se obavezalo da preuzme odgovornost za sprovođenje obaveza koje proizilaze iz ovog procesa. S tim u vezi, 10 miliona evra biće raspodeljeno opštinama za upravljanje situacijom koja je stvorena pandenijom KOVID 19, kao i 29 miliona za podršku opštinama. Nadalje, u skladu sa zahtevom Kancelarije premijera, ministarstvo je pripremilo predloge projekcija ulaganja u infrastrukturne projekte na lokalnom nivou za period od pet godina 2021-2025, u iznosu od 58.388.098,23 evra”, istakao je Rakić, predstavljajući plan Vlade za ekonomski oporavak .

Rakić se na kraju zahvalio svima na neprekidnoj saradnji i istovremeno izrazio posvećenost u borbi protiv virusa, iskreno nadajući se što skorijem povratku normalnom životu bez pandemije.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica, Facebook stranica Goran Rakić

Foto: Facebook stranica Goran Rakić

Comments

Pročitaj još