• Početna>
  • Vesti>

Danas ističe rok za potvrđivanje prvih optužnica protiv OVK

Rok za potvrđivanje prvih optužnica Specijalizovanog tužilaštva Kosova ističe danas, šest meseci od njihovog podnošenja sudu, ali još nije izvesno da li će odluka sudije koji odlučuje o optužnicima biti objavljena u javnosti, kao i detalji optužnica, piše Tanjug.

Do sada nije objavljeno koja su lica obuhvaćena ovim optužnicama – ko su okrivljeni, niti je poznato za koje se zločine terete, ali su Specijalizovana veća Kosova (sud) o njihovom podnošenju obavestila javnost 24. februara, kao i o još jednoj podnetoj 24. aprila protiv Hašima Tačija, kojoj rok za potvrđivanje ističe 24. oktobra.

Sudija za prethodni postupak može optužnicu da potvrdi, da je odbaci ako smatra da nema dokaza ili da je vrati tužilaštvu na dopunu, ali nije dužan da svoju odluku saopšti javnosti.

Ukoliko optužnica bude potvrđena i obelodanjena javnosti, počinje faza prethodnog postupka u kojoj sudija priprema predmet za suđenje.

Više od 100 nekadašnjih pripadnika OVK dobilo je do sada pozive za saslušanje u Hagu. Istražitelji su razgovarali sa oko 1.000 svedoka. I bivši premijer Ramuš Haradinaj saslušan je u julu prošle godine.

Tužilaštvo Specijalnog suda za zločine na Kosovu, pre svega zločine OVK, podnelo je i 24. aprila Specijalizovanim većima na ispitivanje optužnicu kojom se, između ostalih, Hašim Tači i Kadri Veselji u 10 tačaka terete za niz zločina protiv čovečnosti i ratnih zločina, uključujući ubistvo, prisilno nestajanje lica, progon i mučenje.

Rok za potvrđivanje ove optužnice ističe 24. oktobra.

Izvor Tanjug

Comments

Pročitaj još