Koha: Sud u Hagu do 24. avgusta mora da potvrdi ili odbaci optužnice za zločine OVK

Specijalni sud u Hagu za zločine Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) mora do 24. avgusta doneti odluku u vezi sa prvim optužnicama koje je od Kancelarije specijalnog tužioca dobio tokom februara.

Kako je preneo portal koha.net, sudija za prethodni postupak, prema pravilima postupka i dokaza, ima šest meseci da potvrdi ili odbaci optužnicu.

Portparol Specijalnog suda Majkl Dojl je u pismenom odgovoru za koha.net naveo da proces revizije optužnice ostaje poverljiv dok ne bude potvrdjen i javno objavljen.

On je kazao da na osnovu pravila 88, sudija za prethodni postupak može zatražiti da optužnica, uprkos potvrdi, ne bude objavljena sve do prvog pojavljivanja okrivljenog pred sudom.

„Do sada nije objavljena optužnica. Dok se potvrdjena optužnica ne objavi u javnosti, ona ostaje poverljiva, kao i postupci vezani za reviziju optužnica. Pretpretresni sudija ima rok do šest meseci da odluči da li da potvrdi ili odbaci optužnicu, u zavisnosti od specifičnosti pojedinog slučaja“, kazao je Dojl.

Istovremeno, Pravilnik o postupku i dokazima predvidja brojne scenarije koji mogu rezultirati objavljivanjem potvrdjene optužnice najkasnije šest meseci nakon što je podneta sudijama za prethodni postupak.

Na primer, pravilo 88 predviđa da sudija za prethodni postupak može da izrekne privremenu meru kojom se zabranjuje otkrivanje potvrdjene optužnice iz bezbednosnih razloga.

„U svakom slučaju, potvrdjena optužnica biće objavljena najkasnije do prvog pojavljivanja optuženog pred sudom“, rekao je Majkl Dojl.

Advokat Artan Ćerkini, koji je akreditovan pri Specijalnom sudu kaže da će, u slučaju da se optužnica potvrdi, biti objavljena u roku od nekoliko dana.

Dva meseca nakon prvih optužnica, Specijalizovano tužilaštvo je podiglo još jednu optužnicu, koju je objavilo krajem juna, protiv predsednika Kosova Hašima Tačija i predsednika Demokratske partije Kosova, Kadrija Veseljija zbog sumnje da su izvršili ratne i zločine protiv čovečnosti.

Očekuje se da će odluka o potvrdjivanju ili odbacivanju te optužnice biti doneta do 24. oktobra, kada je zadnji dan ispunjavanja roka od šest meseci od njenog podizanja.

Izvor Danas

Comments