Kancelarija za Kosovo i Metohiju očekuje od međunarodnih institucija na KiM da ulože svoj autoritet i pruže zaštitu novinarima


Povodom 22 godine od nerasvetljene otmice novinara Radio Prištine Đura Slavuja i Ranka Perenića kod Orahovca, Kancelarija za Kosovo i Metohiju, saopštila je da smo i dalje svedoci ravnodušnosti i nezainteresovanosti međunarodne zajednice za rešavanje sudbine nestalih Srba na Kosovu i Metohiji.

U saopštenju se navodi da ni ćutanje odgovornih, ni često vandalsko skrnavljene spomen ploče, koju su nestalim novinarima podigle kolege, neće zaustaviti vladu u traženju pravde i počinilaca ovog zločina. 

“Učinićemo sve da, razotkrivanjem tih strašnih događaja, nestali novinari pronađu zasluženi mir i spokoj. Toliko dugujemo njihovim porodicama, kolegama, ali i srpskom narodu na Kosovu i Metohiji”, navedeno je u saopštenju.

Kancelarija za KiM podseća da nisu rasvetljene ni druge otmice i ubistva novinara na Kosovu i Metohiji: Ljubomir Knežević, novinar prištinskog Jedinstva i dopisnik Politike, otet je 6. maja 1999. godine kod Vučitrna, Aleksandar Simović, novinar i prevodilac, nestao je 21. avgusta 1999. godine u Prištini, Marjan Melonaši, novinar srpske redakcije Radio Kosova, nestao je 9. septembra 2000. godine u Prištini, Momir Stokuća, fotoreporter, ubijen je 21. septembra 1999. godine u porodičnoj kući u centru Prištine, Mile Buljević, radnik obezbeđenja u Televiziji Priština, kidnapovan je juna 1999. godine ispred Izbegličkog centra u Prištini.  

Kancelarija za Kosovo i Metohiju očekuje od međunarodnih institucija na KiM da ulože svoj autoritet i pruže zaštitu novinarima, a njihovoj profesiji obezbede civilizovane uslove za nesmetan rad. 

“Istina i pravda za sve nestale i ubijene žrtve organizovanih zločina nad Srbima na Kosovu i Metohiji jedini su put ka normalizaciji odnosa i izgradnji međusobnog poverenja”, zaključuje se u saopštenju.


Comments