• Početna>
  • Vesti>

Stabilizacija sa trendom pada – rizične situacije dolazak studenata i školska godina

Epidemiolog Darija Kisić Tepavčević rekla je da se epidemiološka situacija stabilizuje sa trendom pada i da su mere dale efekat. Očekuje se popuštanje mera, ako se ovakav trend nastavi, kaže Kisić Tepavčević. Dr Predrag Kon ističe da se situacija u Beogradu nedvosmisleno smiruje i tu nema dileme. Za sada bez dodatnih mera za povratak u Srbiju, istakao je Kon. U školi mogu da se koriste sve maske, zaključili su epidemiolozi.

U Srbiji je u poslednja 24 sata potvrđeno novih 158 slučajeva koronavirusa, čime je ukupan broj obolelih od početka epidemije 30.048. Preminule su tri osobe, ukupno 684.

Epidemiolog Darija Kisić Tepavčević rekla je na konferenciji za novinare Kriznog štaba da je na respiratopru 57 pacijenata, broj hospitalizovnih je 119, a 204 su otpuštena.

“Poslednjih dana vidimo smirivanje situacije, u mnogim gradovima su stvoreni uslovi za ukidanje vanredne situacije”, rekla je prof. Kisić Tepavčević.

Prema njenim rečima, u Kruševcu i Šapcu nije potvrđen nijedan slučaj bolesti u poslednja 24 sata.

Procenat pozitivnosti u Beograd i Nišu iznosi jedan posto, ukazala je zamenica direktora “Batuta”.

Ovakva situacija je u većini gradova, u nekim gradovima, kao na području Odžaka, najveći je procenat pozitivnosti, ukazala je ona.

“Vidimo stabilizaciju sa trendom pada i nadmo se da će se održati u narednom periodu, mere su dale efekat i doprinele da se stabilizuje situacija, objašnjava Kisić Tepavčevićeva.

Doktor Predrag Kon kaže da se situacija u Beogradu nedvosmisleno smiruje i tu nema dileme.

U Beogradu na nekim opštinama nemamo nijednog sumnjivog na kovid 19, i vidimo da mere definitivno daju rezultate, istakao je Kon.  

“U zemljama gde imate ulazak turista i verovatno i unos infekcije dolazi do pojačavanja intenziteta aktivnosti virusa”, rekao je Kon. 

Prema njegovim rečima, rizične situacije su dolazak studenata i nova školska godina.

Govoreći o maskama, Kisić Tepavčevićeva kaže da mogu biti bilo koje, pamučne su dobre. Biće organizovana i edukacija za učenike.

“Maska ne predstavlja samo mehaničku prepreku nego i fizičku, jer sprečava dodirivanje nosa i brade, tako da se virus tako može preneti”, rekla je doktorka Kisić Tepavčević. 

O testovima i školi

U “Batutu” se zakazuje uzimanje briseva, ukazala je Kisić Tepavčević. Kada je u pitanju izdavanje rezultata, napisan je datum izdavanja. I u Gradskom zavodu se radi zakazivanje, to je neophodno, kakko kaže dr Kon.

Govoreći o autističnoj deci, Kon kaže da se deca prihvataju, ali zaposleni ne ogu da kontrolišu kontakte, samo se primaju deca u dnevne centre onih roditelja koji su zaposleni. To zahteva, kako ističe Kon, dogovor i ozbiljniju kooridnaciju.

Osvrćući se na početak školske godine, Kon je rekao da nikada nije rekao da se škola odloži.

“Nikada nisam rekao da treba da se odloži školska godina. Ja potpuno suprotno tvrdim da ne sme da se odloži. Rekao sam da bi tako nešto značilo da stalno odlažemo. Potpuno svesno neprekidno pričam da ne treba odlagati”, ističe dr Kon.  

O karantinu i popuštanju mera

Što se tiče karantina i naših građana, oni neće imati dodatnu obavezu iz bilo koje zemlje da se vraćaju, rekao je Kon.  

Na pitanje zbog čega BiH nije na listi zemalja za koje se zahteva pi-si-ar test Kon je rekao da, što se tiče mera koje se sprovode prema Crnoj Gori i BiH, one imaju političku dimenziju.  

Sve će zavisti od situacije pri povratku, svi naši građani u ovom momentu neće biti u karantinu, istakla je takođe Kisić Tepavčević.

Govoreći o ukidanju i popuštanju mera, ona kaže da nas očekuje popuštanje mera, ako se ovakav trend nastavi.

Dr Kon je podvukao da je za što je moguće veće kočenje brzog otvaranja i popuštanja, ali neke stvari kao kultura zaslužuju prioritet.  

Izvor: RTS

Comments

Pročitaj još