• Početna>
  • Vesti>

U Srbiji preminula 4 pacijenta, zaraženo još 108 osoba

Prema najnovijim podacima, koronavirusom su u Srbiji zaraženo još 108 osobe. Preminula četiri pacijenta.

Broj slučajeva zaraze koronavirusom se smanjuje, što ohrabruje, ali i dodatno obavezuje na pridržavanje mera kako se zaraza ne bi razbuktala ponovo.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar ukazao je da se smanjuje broj pacijenata, ali ne i broj pregleda. 

Gradska bolnica Zvezdara izašla je iz kovid sistema i od sutra će početi da prima ne-kovid pacijente, prvo samo one hitne.

Od kovid pacijenata biće ispražnjen i Institut “Banjica”, koji će se zatim pripremiti za uobičajen rad, a prvi pacijenti očekuju se početkom naredne sedmice.

Polako se bliži i početak školske godine, što predstavlja preloman trenutak za celo društvo i njegov odnos prema epidemiji, upozorava epidemiolog Branislav Tiodorović. 

Naglasio je da, ukoliko bi došlo do nekih promena i eventualno novog pika i povećanja opasnosti od širenja epidemije, onda bi prekinuli odlazak u školu i prešli na onlajn nastavu. 

Sve se više u javnosti govori i o posledicama koje koronavirus ostavlja kod ljudi koji su ga pobedili. Nove studije pokazuju da on ostavlja posledice po srce i više nego što se mislilo.

Profesor doktor Petar Otašević sa Instituta za kardiovaskularne bolesti “Dedinje” kaže za RTS da studije pokazuju koronavirus može da zahvati i više od 70 odsto srčanog mišića kod prethodno zdravih ljudi. 

Izvor: RTS

Foto: Ilustracija

Comments

Pročitaj još