Italijani ponovo čuvaju manastir Visoki Dečani

Italijanski vojnici KFOR-a iz Regionalne komande Zapad, zamenili su danas svoje moldavske kolege na stražarskim položajima u specijalno zaštićenoj zoni u Dečanima, saopšteno je na zvaničnoj Fejsbuk stranici KFOR-a.

Zamena dolazi usred tenzija oko izgradnje puta Dečane-Plav i dan nakon što je gradonačelnik Dečana, Baškim (Bashkim) Ramosaj, u svom pismu vladi, između ostalog, predložio da KFOR koji trenutno čuva i nadgleda manastir Visoki Dečani u tom poslu zameni Kosovska policija.

Iz KFOR-a, ističu da je ova misija pod vođstvom NATO-a, prva odgovorna za zaštitu manastira Visoki Dečani.

Visoki Dečani su pod zaštitom UNESCO-a od 2005. godine, a nalaze se pod jakom zaštitom KFOR-a od ’99. Manastir je bio meta četiri oružana napada – dva minobacačka 2000. i 2004, te napada zoljom 2007, i pokušaja terorističkog napada.

Manastir tokom svoje najnovije istorije od ’99 neguje posebno prijateljske odnose sa italijanskim pripadnicima KFOR-a koji čuvaju manastir, kao i sa zvaničnicima i intelektualcima iz ove zemlje. Nisu retki slučajevi da vojnici KFOR-a, upravo u Visokim Dečanima prime pravoslavnu veru.

Izvor Kossev

Comments

Pročitaj još