Hoti: Izgradićemo put Dečani – Plav, buka nije rešenje

Kosovski premijer Avdulah Hoti izjavio je da će put Dečani – Plav biti izgrađen u saradnji sa Dečanima i svim drugim nadležnim institucijama, poštujući kosovske zakone. Dodao je da stvorena buka nije rešenje.

“Bez uticaja buke u televizijskim studijima, izgradićemo put Dečani – Plav u uskoj saradnji sa Dečanima i svim drugim nadležnim institucijama, poštujući zakone Kosova”, naveo je Hoti reagujući na sve veća negodovanja lokalnih vlastu u Dečanima, nevladinih organizacija i drugih, zbog prekida radova na izgradnji puta Dečani – Plav, u delu kojim protivzakonito prolazi kroz zaštićenu zonu manastira Visoki Dečani.

Hoti je od predsednika opštine Baškima Ramosaja zatražio obustavu radova dok se na terenu ne pronađe moguće rešenje, na koje je podsetio iguman manastira Visoki Dečani Sava Janjić, rekavši da je rešenjem iz 2014. godine određena druga trasa regionalnog puta Dečani – Plav a koja zaobilazi zaštićenu zonu manastira.

“Kosovo je mozaik različitih kultura i religija. Verska i kulturna mesta svih nacionalnosti i vera na Kosovu zajednička je vrednost i pamćenje našeg društva. Opstali su vekovima zbog zaštite naroda Kosova. To je obaveza ukorenjena u našoj tradiciji”, poručio je Hoti preko svog Fejsbuk naloga.

Baškim Ramosaj, kaže da je Hoti zatražio da se obustave radovi na putu Dečani – Plav nakon brojnih međunarodnih reakcija. Takođe, pozvao je kosovsku vladu da prihvati njegov predlog da manastir Visoki Dečani više ne čuva Kfor, već kosovska policija.

Ramosaj je prethodno danas zatražio od kosovskog premijera rešenje za novonastalu situaciju, uz upozorenje da će put “svakako biti izgrađen”, i da treba osporiti odluku o vraćanju 24 hektara zemljišta manatirskom posedu.

Reagovali su i iz Udruženja istoričara “Ali Hadri”, ogranka u Dečanima, zahtevajući da se pitanje manastira Visoki Dečani ne otvara u dijalogu sa Beogradom.

Takođe, oštro su kritikovali premijera Hotija, koji je zahtevao da se radovi obustave.

Izvor RTS

Comments