Samoopredeljenje negoduje zbog prekida radova u Dečanima

Pokret Samoopredeljenje reagovao je na prekid radova na izgradnji puta Dečani-Plav u zaštićenoj zoni manastira Visoki Dečani, optuživši premijera Avdulaha Hotija da sprovodi zahteve Srbije.

,,Već je postalo uobičajeno da ova vlada sprovodi zahteve Srbije, što je u velikoj suprotnosti sa njenom ravnodušnošću prema zahtevima naroda Kosova”, objavljeno je na zvaničnoj fejsbuk stranici Pokreta Samoopredeljenje, preneo je RTK.

Pokret je podsetio da je Hotijeva vlada ranije ukinula reciprocitet, zaustavila diplomatsku kampanju za međunarodno priznanje Kosova, a sada, kako su dodali, zaustavlja putne projekte.

“Da li je ovo Vučićeva podređena vlada ili šta? Kakav je stav onih koji se hvale patriotizmom u vlasti, kada se ni njihovo izborno obećanjie, put Dečani-Plav ne može izgraditi bez dozvole Srbije? Naravno, nemaju stav, jer su ih želja za moći i strah od izbora ućutkali”, navode iz Samoopredeljenja.

Dodaju da su stanovnicima Dečana potrebne investicije i infrastruktura, a “veza Plava sa Kosovom projekat je od nacionalnog značaja”.

Kako zaključuju, Kosovo “nema vremena za gubljenje sa političarima i politikama poslednjih 20 godina”.

Na Hotijev zahtev, a nakon višednevnih apela i zahteva monaha Visokih Dečana, Eparhije raško prizrenske, predsednika Srbije Aleksandra Vućiča, predsednik opštine u Dečanima Baškim Ramosaj,  objavio je da su su radovi na ovom putu obustavljeni do danas.

Izvor RTK,RTV

Comments