• Početna>
  • Vesti>

Samoopredeljenje negoduje zbog prekida radova u Dečanima

epa03970271 A photo dated 07 January 2013 shows a general view of 14th century Decani Orthodox Monastery in Decan, Kosovo. Kosovo is one of eight candidates hoping to follow Croatia's footsteps to become members of the European Union. A Summit of EU leaders in Brussels in December 2013 is expected to discuss the European Commission's recommendations for Albania, Bosnia and Herzegovina, Kosovo, Macedonia, Montenegro, Serbia, Turkey and Iceland pending the respective countries' efforts to match European Union requirements in political and economic matters. Kosovo becoming EU member appears to be a distant prospect as five EU members do not recognize the independence of the breakaway former Serbian province. EU is to hold negotiations with Kosovo on an association agreement, partially as a reward for its progress in normalizing ties with Serbia. EPA/VALDRIN XHEMAJ

Pokret Samoopredeljenje reagovao je na prekid radova na izgradnji puta Dečani-Plav u zaštićenoj zoni manastira Visoki Dečani, optuživši premijera Avdulaha Hotija da sprovodi zahteve Srbije.

,,Već je postalo uobičajeno da ova vlada sprovodi zahteve Srbije, što je u velikoj suprotnosti sa njenom ravnodušnošću prema zahtevima naroda Kosova”, objavljeno je na zvaničnoj fejsbuk stranici Pokreta Samoopredeljenje, preneo je RTK.

Pokret je podsetio da je Hotijeva vlada ranije ukinula reciprocitet, zaustavila diplomatsku kampanju za međunarodno priznanje Kosova, a sada, kako su dodali, zaustavlja putne projekte.

“Da li je ovo Vučićeva podređena vlada ili šta? Kakav je stav onih koji se hvale patriotizmom u vlasti, kada se ni njihovo izborno obećanjie, put Dečani-Plav ne može izgraditi bez dozvole Srbije? Naravno, nemaju stav, jer su ih želja za moći i strah od izbora ućutkali”, navode iz Samoopredeljenja.

Dodaju da su stanovnicima Dečana potrebne investicije i infrastruktura, a “veza Plava sa Kosovom projekat je od nacionalnog značaja”.

Kako zaključuju, Kosovo “nema vremena za gubljenje sa političarima i politikama poslednjih 20 godina”.

Na Hotijev zahtev, a nakon višednevnih apela i zahteva monaha Visokih Dečana, Eparhije raško prizrenske, predsednika Srbije Aleksandra Vućiča, predsednik opštine u Dečanima Baškim Ramosaj,  objavio je da su su radovi na ovom putu obustavljeni do danas.

Izvor RTK,RTV

Comments

Pročitaj još