Otvorene dodatne laboratorije za testiranje na lični zahtev

S obzirom na uvećan broj zahteva za testiranjem na koronavirus u proteklih nekoliko dana, uz trenutno postojeće, od sutra ujutru se otvaraju i dodatne laboratorije za pi-si-ar testiranje na lični zahtev.

Što se tiče Beograda, uz dokaz o uplati, testiranje na lični zahtev može se obaviti šest dana nedeljno, svakim danom osim nedelje, na sledećim lokacijama:

– Institut za virusologiju, vakcine i serume Torlak (od 08-20 časova),

– Zavod za biocide i medicinsku ekologiju (od 07-13 časova),

– Gradski zavod za javno zdravlje (od 08-13 časova),

– Institut za javno zdravlje Srbije dr Milan Jovanović Batut (od 08-12 časova),

– Klinički centar Srbije (od 7.30-14.30 časova, mobilni kontejner Epidemiološke službe iza Urgentnog centra).

Imajući u vidu da je najveći broj zahteva upravo u prestonici, građanima je dostupno pet lokacija na kojima mogu obaviti testiranje na kovid-19 na lični zahtev.

Zbog povećanog broja zahteva za pi-si-ar testiranje zbog putovanja, dodatno su uvećani kapaciteti Batuta i Gradskog zavoda za javno zdravlje.

Što se ostatka Srbije tiče, uz dokaz o uplati, testiranje na lični zahtev može se obaviti u Institutima i Zavodima za javno zdravlje, u zavisnosti od grada ili opštine u kojima građani podnose zahtev.

Građani će rezultate testa na lični zahtev, bez obzira na mesto u kome je testiranje urađeno, dobiti u roku od 48 sati.

Bitno je napomenuti da plaćanje testiranja na lični zahtev nije moguće izvršiti na mestima gde se testiranje i obavlja, tako da je neophodno da građani sa sobom ponesu uplatnice.

Pridržavajte se mera 

Vlada Republike Srbije još jednom apeluje na sve građane da se pridržavaju svih epidemioloških mera.

“Naročito je važno da oni koji napuštaju zemlju budu posebno odgovorni kako prema sebi, tako i prema svojim najbližima i svojoj okolini. U slučaju da po povratku sa puta osete bilo kakve simptome, od krucijalnog je značaja da se odmah jave u najbližu kovid ambulantu”, napominje Vlada.

Važno je takođe da budu svakodnevno upoznati sa epidemiološkom situacijom kako u zemlji u kojoj se nalaze, tako i u Srbiji.

“Vlada Republike Srbije sa najvećom pažnjom prati razvoj epidemiološke situacije iz časa u čas i sigurni smo da ćemo zajedno sa svim našim građanima, uz njihovu disciplinu i odgovornost, iz bitke sa korona virusom izaći kao pobednici”, saopštila je Vlada Srbije.

Izvor: RTS

Comments