• Početna>
  • Vesti>

Obeležena 21. godišnjica od pogibije dvoje meštana Klokota prilikom granatiranja

Na seoskom groblju u Klokotu, nadomak Gnjilana, rođaci i prijatelji, njih dvadesetak, odali su počast Silvani Spasić i Tihomiru Radiću, koji su poginuli na današnji dan 1999. godine, javlja RTV Puls.

Selo je granatirano nakon prestanka oružanih sukoba i dolaska međunarodnih misija, 16. avgusta 1999. godine, oko 19.20 sati.

Klokot je napadnut granatama iz susednog sela Radivojce, a pored poginulih Silvane i Tihomira, koji su imali tek dvadesetak godina, teško je ranjeno još šestoro meštana srpske nacionalnosti.

Prema rečima zamenika predsednika opštine Klokot Saše Mirkovića, koji je u vreme napada kao šesnaestogodišnjak i sam bio ranjen, žrtava je moglo biti mnogo više da medicinske ekipe američkog Kfora nisu brzo reagovale i ukazale zdravstvenu pomoć ranjenima, iako su bombe padale samo nekoliko desetina metara i od njihovog punkta.

“Verujem da će Specijalni sud u Hagu, koji procesuira zločine na Kosovu počinjene od 1. januara 1998. do 31. decembra 1999. godine doneti pravdu i da će zločinci biti otrkriveni i kažnjeni“, rekao je za RTV Puls Mirković.

Međutim, prema rečima prisutnih, porodice nastradalih posebno boli to što im se niko od međunarodnih predstavnika do danas nije obratio sa zahtevom da prikupi podatke o ovom zločinu nad Srbima u Kosovskom Pomoravlju, koji se desio nakon dolaska misije UN i Kfora na Kosovo.

Nakon prestanka oružanih sukoba na Kosovu, samo u Klokotu je stradalo ili kidnapovano dvanaestoro Srba, a za te zločine još niko nije procesuiran niti kažnjen.

Selo Klokot nalazi se 20 kilometra od Gnjilana, na putu ka Uroševcu i danas u njemu živi 150 srpskih i 80 albanskih porodica.

Izvor: RTV Puls

Comments

Pročitaj još