Zemaj: Situacija sa koronavirusom je pod kontrolom

Ministar zdravlja Armend Zemaj izjavio je na sednici Odbora za zdravstvo i socijalnu zaštitu da je situacija sa kovidom-19 na Kosovu pod kontrolom, ali kako je rekao, ipak je potrebno doneti više mera, prenosi Ljajmi.

Zemaj je tokom izveštavanja rekao da je postignut napredak u upravljanju pandemijom.

“Ove nedelje smo napravili novi klinički protokol koji je važan za upravljanje kovidom-19 i taj protokol je namenjen za lečenje suspektnih na koronavirus. Drugi deo naših aktivnosti je u izgradnji kapaciteta, kako u ljudskom, tako i u infrastrukturnom pogledu. Već danas imamo razne nivoe obuke pacijenata i celokupnog osoblja na celom Kosovu. Nakon popuštanja mera videlo se da je potrebno povećati bolnički kapacitet,zato smo ovlastili  regionalne bolnice da pružaju usluge obolelima od koronavirusa. Ono što je zabrinjavajuće, međutim, jeste veliki broj preminulih”, rekao je Zemaj.

Predsednica Odbora za zdravstvo i socijalnu zaštitu Aljbena Rešitaj napomenula je ministru Zemaju da je cilj veća informisanost o razvoju situacije sa pandemijom kovida-19.

“Imamo veći broj zaraženih, kao i porast broja testiranih u odnosu na prethodne mesece. Pre nekog vremena usvojili smo priručnik za zaštitu od koronavirusa, koji građani sprovode,ali da li je situacija sa pod kontrolom i kakva je situacija sa testovima i ostalim kapacitetima poput respiratora? Testitranje se već obavlja u privatnim laboratorijama, a dobili smo najave i za njegove cene. Da li ste planirali dodatni prostor za građane koji se testiraju u privatnim laboratorijama? Da li smatrate da bi se zemlja trebala da  vrati  strožije mere”, upitala je Rešitaj ministra zdravlja.

Zemaj, sa druge strane, smatra da je trenutno najpotrebnije povećati broj zdravstvenih radnika.

“Potreban resurs je ljudstvo, imamo ograničene kapacitete, započeli smo sa fazom angažovanja 200 stručnjaka i specijalizacije za 350 zdravstvenih radnika koji će dati svoj doprinos, a sledeće nedelje ćemo proširiti kapacitete za testiranje, obezbedižemo sedam uređaja za testiranje, jedan u NIJZK i šest u regionalnim centrima . Obezbedili smo donaciju SZO, od koje očekujemo da dobijemo opremu za UKBCK, kao i za sredine u kojoj žive manjinske zajednice. Već 40 privatnih laboratorija ima licencu za serološka ispitivanja i ovlastili smo inspekcije za kontrolu”, istakao je Zemaj.

Izvor Ljajmi, Kosovo Online

Comments

Pročitaj još