• Početna>
  • Vesti>

Milivojević: Projekat tzv. nezavisnog Kosova polako bledi

Sve su učestalije provokacije iz Prištine kako se približava nastavak pregovora zakazan za septembar. Jedan od razloga može biti pokušaj prolongiranja dijaloga do izbora za američkog predsednika, ali prema diplomati Zoranu Milivojeviću, razlozi su dublje prirode. Projekat tzv. nezavisnog Kosova polako bledi, a to Prištini nikako ne ide u prilog – ističe Milivojević za TV Most. 

“Ukoliko Džo Bajden pobedi na predsedničkim izborima u Americi, moglo bi doći do promene pristupa američke politike prema pitanju Kosova i Metohije. To bar očekuje Priština, te to može biti jedan od razloga učestalih provokacija i zatezanja u pregovorima, ali drugi i važniji razlog jeste nemogućnost rešavanja statusnog pitanja”, rekao je Milivojević.

U kom smeru će teći dijalog dve strane i da li će uopšte biti nastavljen zavisi i od Beograda i Prištine, ali i od stava i nepristrasnosti međunarodne zajednice. Ono što je važno, prema Milivojeviću, jeste da li će proraditi Specijalni sud i šta će biti sa optužnicama protiv Tačija i  Veseljija.

Milivojević smatra da Priština poslednjih dana pojedinim postupcima pokušava da obustavi dijalog jer joj ne odgovara. Nju interesuje samo status, nikako životna pitanja, a od promene statusa, prema Milivojeviću, nema ništa. Što više vreme odmiče projekat tzv. Kosova bledi, a argumenti Srbije sve više se potvrđuju. Srbija jeste i biće za dijalog o ekonomskim i životnim pitanjima, razgovora o nezavisnosti ne može i neće biti – zaključuje Milivojević.

Izvor: TV Most

Comments

Pročitaj još