“Knjiga je čovekov najbolji prijatelj”

“Svet se menja, ali vrednosti ostaju iste. Knjiga je čovekov najbolji prijatelj, ali prijatelje moramo tražiti i među ljudima. Treba da nadogradimo sebe, jer time nadograđujemo i društvo, a knjiga je tu da nam pomogne”, rekla je za RTV Kim direktorka Narodne biblioteke u Gračanici Brankica Kostić.

Narodna biblioteka u Gračanici ima fond od oko 30 hiljada knjiga. Kao i pre pandemije koronavirusa, radno vreme biblioteke je od 8.00 do 12.00 časova. Nevesela zdravstvena situacija uticala je na broj angažovanih radnika.

“Na početku epidemije imali smo jako malo kornisnika, biblioteka je tada bila zatvorena, dok je sada zatvorena čitaonica. Izmenili smo uslove korišćenja biblioteke, posebno odeljenje radi bez problema, uz pridržavanje uputstava o neširenju koronavirusa”, rekla je direktorka bilioteke Brankica Kostić.

Radnik Narodne bilblioteke u Gračanici Marko Milanović ističe da je u toku revizija knjiga.

“U toku je unos podataka svih knjiga u program koji je povezan sa svim bibliotekama u Srbiji. Pored toga, redovno izdajemo knjige našim čitaocima. Korisnika ima, ali ipak je broj čitalaca malo smanjen zbog pandemije kornavirusa”, kazao je Milanović.

Nardona biblioteka ima knjiga za sve generacije čitalaca, od najmlađih do nastarijih, poručuje Kostićeva.

“Za osnovce imao svu potrebnu literaturu. Tu su najlepše bajke, priče, narodne umotvorine, enciklopedije… Posedujemo zavidnu kolekciju knjiga o zavičajnom fondu koji će biti izložen u novom objektu. U toku su poslovi klasifikacije knjiga, knjige su dostupne i lako ih pronalazimo”, navela je direktorka.

Ona napominje da korisnici biblioteke sada najviše traže literaturu koja nije beletristika, već onu koja je dublja i šira.

“Imamo korisnke koji čitaju psihologiju. Ipak, najtraženiji su ruski i francuski klasici”, rekla je Kostićeva.

Kako bi se čitanje usvojilo kao dobra navika, roditelji decu treba da dovode u biblioteku od malih nogu.

Direktorka Narodne biblioteke u Gračanici poručuje svim korisnicima usluga ove institucije, ali i onima koji žele da se učlane, da je “knjiga čovekov najbolji prijatelj”.

“Svet se menja, ali vrednosti ostaju iste. Knjiga jeste pokrenula svet, i unapređuje nas kao ljude, društvo. Knjiga je najbolji čovekov prijatelj, ali prijatelje moramo tražiti i među ljudima. Ipak, treba da nadogradimo sebe, jer time nadograđujemo društvo, a knjiga je tu da nam pomogne.”

U toku je izgradnja nove zgrade biblioteke koja će imati 450 kvadrata. Pored prostora za zaposlene, predviđene su i moderno opremljene čitaonice, kao i prostor za kulturna dešavanja, mini-koncerte i promocije knjiga. Planirano je da radovi budu završeni do kraja leta. Projekat finansiraju Ministrastvo administracije i lokalne samouprave i Opština Gračanica.

Izvor: RTV Kim

Comments

Pročitaj još