• Početna>
  • Vesti>

Kisić : Primetno smirivanje situacije, ali ne smemo se opustiti

Zamenica direktora Instituta za javno zdravlje “Milan Jovanović Batut” Darija Kisić Tepavčević kaže da ukupan broj laboratorijski potvrđenih slučajeva pada, što ukazuje da smo na dobrom putu, ali da se baš sada mora dati sve od sebe da se poštuju sve preventivne mere. Doktor Ivo Udovičić, komandant Vojne bolnice Karaburma, ističe da je klinička slika pacijenata ista kao i na početku epidemije, i da je sve igra brojki.

Darija Kisić Tepavčević navela je na konferenciji za novinare članova Kriznog štaba da je u Srbiji od Kovida-19 umrlo još 7 osoba, čime se broj preminulih od početka epidemije popeo na 565.

Ukazala je da ukupan broj laboratorijski potvrđenih slučajeva pada, što ukazuje da smo na dobrom putu, ali da se baš sada mora dati sve od sebe da se poštuju sve preventivne mere.

Opšte preventivne mere će dugo da budu deo naše rutine, i kada to više ne bude u sklopu obaveza, moramo da shvatimo da je to nešto najbolje što možemo da učinimo za sebe i porodicu, navela je Kisić Tepavčevićeva.

Navodi da je najviše novozaraženih na području Beograda, zatim Novog Sada, Kragujevca i Šapca. Novi Pazar je grad sa najvećom stopom mortaliteta i letalitetom kada je u pitanju kovid 19, rekla je Kisić Tepavčevićeva i najavila da će se analize raditi za sve regione.

Značajna tendencija pada

Generalno se, kako je dodala, epidemiološka situacija primetno stabilizuje ili smiruje, sa značajnom tendencijom pada.

“Imamo i primera gradova gde je dosta povoljnija epidemiološka situacija i gde se nadamo da će se tako održati. Na području Leskovca imali smo jedan laboratorijski pozitivan slučaj u poslednja 24 časa, u Tutinu od 49 testiranih nijedan potvrđen slučaj, na području Valjeva od ukupno 42 testirana, jedan je pozitivan. U Požarevcu, Smederevu, Čačku, u poslednjih 24 sata nisu imali nijedan laboratorijski potvrđen slučaj, iako su imali testiranih između 50 i 100 ljudi”, napomenula je Kisić Tepavčevićeva.

Danas je, kako je dodala, nešto povećan broj na području grada Aleksinca, pa će se proveriti šta se to konkretno dešava.

“Možemo videti da ovo jesu povoljniji indikatori, ali napominjem da se ne smemo ni u kom slučaju opustiti”, poručila je Kisić Tepavčevićeva.

Doktor Ivo Udovičić, komandant Vojne bolnice Karaburma, navodi da u poslednje vreme više pacijenata primaju nego što puštaju.

Trenutno se u bolnici nalazi 85 obolelih od kovida 19, od kojih je 12 u jedinici intenzivne nege i lekari se bore za njihov život, rekao je Udovičić.

Klinička slika kao i na početku epidemije

Što se tiče kliničke slike i demografskih karakteristika pacijenata, Udovičić ističe da je klinička slika ista kao i na početku epidemije, i da je sve igra brojki.

“Kada imate veliki broj pacijenata, imate veliki broj onih koji imaju tešku kliničku sliku”, ukazuje Udovičić.

Udovičić ističe da su najugroženiji stariji i da na njih treba posebno obratiti pažnju.

Zato upozorava mlađu populaciju koja izlazi u grad i ne nosi zaštitne maske da u svakom trenutku misle na svoje najbliže, na svoje roditelje, bake, deke, jer u svakom trenutku i oni mogu biti pacijenti.

Izvor: RTS

Comments

Pročitaj još