• Početna>
  • Vesti>

Kosovsko Pomoravlje: Od stotinu testiranih, pozitivno 40 osoba

Lekari Zdravstvenog centra Gnjilane su do sada pregledali više od 500 pacijenata sa simptomima koronavirusa. Na testiranje u Zavod za javno zdravlje u Kosovskoj Mitrovici do sada je poslato stotinak uzoraka. Od 100 analiziranih PCR testom u Kosovskom Pomoravlju pozitivno je 40 osoba, izjavio je za Puls direktor ZC Gnjilane doktor Zoran Perić. U ovoj medicinskoj ustanovi urađeno je još 90 brzih, seroloških testova i svi su do sada bili negativni.  

„Kod nekih osoba, testiranih na ovaj način, pronašli smo i osobe sa antitelima, što znači da su i one ranije bile zaražene koronavirusom, a sada su izlečeni“, kazao je Perić.  

U ambulantama u Ranilugu i Pasjanu, dodaje, svakodnevno se, u proseku, pregleda 30 do 50 pacijenata.  

„Međutim, u poslednjih nekoliko dana, zahvaljajući merama koje smo preduzeli i svesti naših građana, kao i radu kriznih štabova, taj broj se značajno smanjio, na desetak osoba dnevno“, ističe dr Perić. Po njegovim rečima, građani jesu informisani o pandemiji koronavirusa, ali mnogi to, u početku, nisu shvatali ozbiljno, zbog čega smo imali složenu epedimiološku sliku. Sada je svest ipak porasla i građani Kosovskog Pomoravlja bolje štite i sebe, i druge.  

„Apelujemo i dalje na naše građane da se na pojavu prvih simptoma, kao što su gubitak osećaja ukusa i mirisa i povišena telesna temperatura i kašalj, odmah jave u neku od naših kovid ambulanti. Najveće šanse za izlečenje su da se pacijent javi na vreme“, kaže doktor Zoran Perić, i upozorava da kada se razvije teška klinička slika i pacijent dobije obostranu upalu pluća, dolazi do pada opšteg stanja i doktorima je mnogo teže da leče.  

Najteži pacijenti, kojima je neophodna terapija uz respiratore, upućuju  se na dalje lečenje u centralnu Srbiju: Vranje, Niš, Beograd, a do sada je bilo, iz Kosovskog Pomoravlja, pet takvih pacijenata.  

„Posebno apelujemo na pacijente kojima lekari odrede izolaciju da se toga i pridržavaju. Mi smo o takvim slučajevima obavestili  nadležne organe, lokalnu policiju i krizne štabove, tako da imamo informaciju da policija svakodnevno obilazi slučajeve koji su sumnjivi na kovid i proveravaju da li poštuju mere“, kaže Perić.  

Inače, Zdravstveni centar Gnjilane organizovao je rad u dve kovid ambulante u Ranilugu i u bolnici u Pasjanu, gde se nalazi i trijažni centar u kojem se vrši testiranje osoba sa simtomima koronavirusa.  Pri ZC Gnjilane funkcionišu i kovid odeljenje gde se svakodnevno leče pacijenti sa težom kliničkom slikom.  

Izvor: RTV Puls

Comments

Pročitaj još