• Početna>
  • Vesti>

EU: Potpisivanje sporazuma između Beograda i Prištine uslediće nakon što se reše sva pitanja

Beograd i Priština neće sklapati zasebne ili delimične sporazume kao što se to dešavalo u prošlosti, dok će sveobuhvatni sporazum biti potpisan nakon što se postignu dogovori o svim pitanjima, saopšteno je iz Evropske unije, javlja Gazeta Express.

„Kosovo i Srbija će potpisati sveobuhvatan sporazum o normalizaciji odnosa, nakon što su sve teme razmotrene i o svemu postigne dogovor. Put ka Evropskoj uniji za obe strane ide kroz dijalog uz posredovanje EU“, poručila je portparolka EU, Nabila Masrali, u izjavi za Gazetu Express.

Navodi da će EU, kao posrednik u dijalogu, sarađivati sa stranama kako bi se došlo do sveobuhvatne normalizacije odnosa između Beograda i Prištine, rešavajući pritom sva nerešena pitanja.

Govoreći o prethodno potpisanim sporazumima u Briselu, a koji su u međuvremenu delimično ili u potpunosti nisu sprovedeni, kaže da EU traži od strana da se oni sprovedu.

„Evropska unija i sve njene države članice očekuju od strana da implementiraju sve sporazume postignute u prošlosti. Nerešena pitanja u prethodnim sporazumima biće rešena paralelno u pregovorima za sveobuhvatni sporazum“, poručila je, prenosi Express.

Na pitanje o razgovorima o nestalim licima, iz EU su saopštili da ni ta tema, niti bilo koja druga tema „nema rok“ i da će se o svim nerešenim pitanjima razgovarati sve dok ne budu rešena.

Podsetimo, dijalog Beograda i Prištine obnovljen je 16. jula u Briselu, kada su se sastali predsednik Srbije, Aleksandar Vučić i kosovski premijer Avdulah Hoti uz posredstvo EU predstavnika i razgovarali o nestalim i proteranim licima kao i o ekonomskoj saradnji.

Razgovori su prošle nedelje nastavljeni na ekspertskom nivou između delagacija Beograda i Prištine predvođenih od strane direktora Kancelarije za KiM, Marka Đurića, odnosno prištinskog koordinatora za dijalog, Skendera Hisenija.

Izvor :Kossev,Gazeta Express

Comments

Pročitaj još