Đurić: Razgovor o nestalima i ekonomskim temama moguć u četvrtak

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić najavio je danas mogućnost da se u četvrtak u Briselu održi sastanak na kome će beogradska i prištinska delegacija imati mogućnost da razgovaraju o raseljenima, nestalim i ekonomskim temama o kojima Priština prošle nedelje nije htela da razgovara.

Đurić je dodao da očekuje mesece, možda i godine dijaloga, ali i nastavak pritisaka na Srbiju i podršku Prištini.

Kao problem, Đurić je ocenio to što Priština na sastanake ne dolazi da bi se dogovorili o bilo čemu, što kao beogradska delegacija nema platformu, rešenja, predloge, što nisu pripremljeni, ne vode eksperte, kao i to što je Avdulah Hoti i pre i nakon Brisela slao političke signale da tamo nije išao zato što želi, već što mora.

Priština je želela da priča o ratnoj šteti, što je za srpsku stranu neprihvatljivo, a što je i predsednik Aleksandar Vučić odlučno i energično odbio sa “sad je dosta”.

Poručio im je da o stvarima koje su suprotne međunarodnom pravu i logici “ne, da neće da razgovara, nego neće ni da ih sluša”, te dodao da Hoti to može da priča svojoj izbornoj bazi, rekao je Đurić.

Izrazio je žaljenje što se od Hotija, kada je bilo reči o nestalim i raseljenim, moglo čuti da tu nema problema i što su tvrdili da arhive OVK ne postoje.

Podsetio je na izjavu Hotija da nastavljaju kampanju lobiranja za članstvom u međunarodnim orgaizacijama koja je direktno suprotna onome što je obećao i EU zvaničnicima i Ričardu Grenelu.

“Sve to govori da nemaju ni kapacitet za razgovore ni to da poštuju reč – ne datu nama već mentorima koji su ih stvorili”, rekao je i ocenio da Priština mora da zauzme realističniji odnos prema celoj stvari.

Ponašaju se toliko neodgovorno da i najtvrdokorniji sponzori nezavisnosti gube strpljenje sa njima, ocenio je Đurić i poručio da je sada, ako ne može da se dogovori o najvećim temama i statusu, važno da se ljudima omoguće četiri osnovne slobode.

Đurić je na TV Hepi ocenio da je Priština najavom nastavka lobiranja zadala politički šamar saveznicima.

Izvor: TV Most / Tanjug

Comments