Srpska delegacija u Briselu odala poštu na 21. godišnjicu stradanja žetelaca u selu Staro Gracko

Na 21. godišnjicu stradanja srpskih žetalaca u selu Staro Gracko, kod Lipljana, delegacija Republike Srbije, predvođena direktorom Kancelarije za Kosovo i Metohiju Markom Đurićem, danas je u crkvi Svetog Save u Briselu odala poštu našim ubijenim sunarodnicima, saopšteno je iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade Republike Srbije.

Sa ovog mesta su poručili da će se srpski narod zauvek sećati svojih stradalnika, i da će činiti sve da se odgovorni albanski teroristi nađu pred licem pravde, saopšteno je.

Delegacija Beograda je danas, u okviru tehničkih razgovora sa predstavnicima EU u Briselu, podsetila na ovaj zločin i činjenicu da nikada niko nije odgovarao za taj, kao ni mnoge druge terorističke napade na Srbe.

Đurić je, kao šef naše delegacije, zahtevao od EU da uloži napore kako bi ovaj i drugi zločini počinjeni nad civilima nakon dolaska međunarodnih snaga na Kosovo i Metohiju bili rasvetljeni, a počinioci i nalogodavci krivično procesuirani.

Prema njegovim rečima, međunarodna zajednica je moralno odgovorna da ne dozvoli da zločini koji su se desili pred njenim očima budu zataškani i prepušteni zaboravu, jer trajan mir na Kosovu i Metohiji ne može se graditi na negaciji zločina i potrebe da krivci budu kažnjeni.

U srpskoj delegaciji su, pored direktora Kancelarije za KiM, i predsednik Komisije za nestala lica Veljko Odalović, republički komesar za izbeglice i raseljena lica Vladimir Cucić i direktor Kancelarije za koordinacione poslove u pregovorima sa Prištinom Dragan Vladisavljević, stoji u saopštenju Vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Podsećamo, 23. jula 1999. godine, u Starom Gracku, ubijeno je iz neposredne blizine, na njivi, četrnaest Srba. Stradali su: Milovan Jovanović (1969), Jovica Živić (1970), Radovan Živić (1967), Andrija Odalović (1967), Slobodan Janićijević (1965), Mile Janićijević (1957), Novica Janićijević (1981), Momčilo Janićijević (1946), Stanimir Dekić (1955), Božidar Dekić (1947), Saša Cvejić (1973), Ljubiša Cvejić (1939), Nikola Stojanović (1936) i Miodrag Tepšić (1951). Najmlađi među njima, Novica Janićijević, imao je samo sedamnaest godina.

U međuvremenu, groblje na kome su sahranjeni ubijeni žeteoci, više puta je minirano i skrnavljeno, kao i spomen-ploča sa imenima stradalnika, istaknuta na objektu osnovne škole u centru sela.

Izvor: RKM, saopštenje

Comments