Riker: SAD podržavaju razgovore u Briselu

Dijalog između Kosova i Srbije ostaje prioritet Sjedinjenim Američkim Državama, izjavio je večeras pomoćnik američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju Filip Riker.

“Kao što znate, američki izaslanik za dijalog Ričard Grenel, radi na tome da pomogne obema strnama da pronađu načine za poboljšanje svoje ekonomije, drugim rečima, za poboljšanje života građana. Za njih je važno da pronađu pravac u normalizaciji odnosa i da krenu ka ostvarenju cilja i da rade na garantovanju sigurnosti i stabilnosti u regionu”, rekao je Riker, prenosi Koha.

On je takođe ponudio podršku Evropskoj uniji u obnavljanju dijaloga, kojim posreduje specijalni izaslanik EU za dijalog Miroslav Lajčak.

“Napravljeno je nekoliko velikih koraka u smislu postizanja sporazuma o železničkim i vazdušnim linijama. Mi i dalje ohrabrujemo da se nastavi tim putem. Dobro je što Lajčak radi u regionu koji dobro poznaje”, dodao je Riker.

Prema njegovim rečima, SAD će i dalje podržavati taj proces i očekivati napredak u tom pravcu.

Naveo je i da su ambasade SAD u Prištini i u Beogradu i dalje aktivne u procesu dijaloga i u saradnji sa odgovarajućim vladama imaju za cilj da postignu dogovor o normalizaciji odnosa.

Izvor: Kosovo Online, Koha

Comments

Pročitaj još