Jovanović: Fizička distanca ključna mera

Direktorka Instituta “Batut” Verica Jovanović izjavila je danas da je osnovni zadatak svakog pojedinca da drži fizičku distancu i dodala da je to ključna mera, pored nošenja maski, za presecanje lanca prenosa virusa korona.

Gostujući na TV Pink, Jovanović je podsetila da su juče na sednici Kriznog štaba donete nove mere za sprečavanje širenje virusa, koje sutra stupaju na snagu, a jedna od njih je nošenje maske na otvorenom prostoru kada nije moguće obezbediti fizičku distancu.

Kada su u pitanju deca, preporučeno je da i deca nose zaštitne maske kada je nemoguće obezbediti fizičku distancu i kada roditelji to procene.

Na pitanje da li će biti kažnjavanja za one koji ne poštuju te mere, Jovanović je kazala da će kontrole biti, ali je mišljenja da kažnjavanje neće stvoriti željeni efekat.

“Najveći efekat i cilj je da prihvatimo obavezu nošenja maske i da primenjujemo tu meru zbog lične bezbednosti. Biće kontrole u smislu poštovanja mera, trebalo bi i mere kažnjavanja primenjivati za one koji se tome protive, međutim najveći efekat je poštovanje, a ne kažnjavanje”, napominje Jovanović.

Upitana da li se razmatra uvođenje karantina, Jovanović je odgovorila da se o tome razmatralo u više navrata, s obzirom da je to mera koja daje najbolji efekat u sprečavanju širenja virusa.

Međutim, dodaje, zbog kompleksnosti te mere, Krizni štab je odlučio da na drugačiji način pristupi sprečavanju širenja virusa, kroz držanje distance, nošenje maske, zabranu javnih okupljanja i ograničavanje rada ugostiteljskih objekata.

Govoreći o gužvama ispred pojedinih zdravstvenih ustanova za testiranje, Jovanović kaže da su te gužve stvorili građani koji su želeli da se testiraju na lični zahtev zbog putovanja, a pojedini i zbog sumnje i straha da imaju virus.

Zbog toga je, ističe, i obrada testova trajala dugo pa se na rezultate testa čekalo i na duže od dva dana.

Na pitanje da li će privatne laboratorije, koje će se uključiti u testiranje, naplaćivati PCR test po istoj ceni od 6.000 dinara kao i državne, Jovanović je rekla da će to biti precizirnao u narednim danima.

Ginekolog Vanja Milošević iz GAK “Narodni front” kaže da su trudnice i porodilje u toj ustanovi bezbedne jer su preduzete sve mere za prečavanje širenja virusa.

Kaže da se sve trudnice koje dolaze gledaju kao “potencijalno zaražene”, te se odmah podvrgavaju pregledu i PCR testu, a onda se smeštaju u kovid ili u nekovid deo.

Za sada, ističe, nema mnogo zaraženih trudnica, do dve ili tri, i sve trudnice koje su imale koronu su uglavnom, dodaje, imale blagu klničku sliku.

Izvor: TV Most / Tanjug

Comments

Pročitaj još