• Početna>
  • Vesti>

Bolton za BIRN: Propuštena prilika za rešavanje pitanja KS

Bivši savetnik Donalda Trampa za nacionalno bezbednost Džon Bolton ocenio je u intervjuu za BIRN da su Srbija i Kosovo sada možda daleko od tačke u kojoj je rešenje bilo moguće. Bolton smatra i da su strahovi u vezi sa idejom razmene teritorija “preterani” i da je Evropa razmišljala o toj ideji.

Bivši Trampov savetnik za nacionalnu bezbednost, prvi zvaničnik administracije koji je javno rekao da SAD nemaju ništa protiv teritorijalne korekcije, za BIRN ocenjuje da su se i Srbija i Kosovo sada povukli sa pozicija sa kojih su mogli da premoste razlike.

“Moguće je da smo imali priliku da se stvari reše, a da smo tu priliku sada propustili. Ali, smatram da je obema stranama vreme pokazalo da neće napredovati dok se ovi problemi ne reše na zadovoljavajući način”, kaže Bolton.

Govoreći o ideji razmene teritorija, za koju je ranije tvrdio da su o njoj razgovarali lideri Srbije i Kosova, Bolton kaže da je stav američke administracije bio da bi podržale takvo rešenje ukoliko bi “dve strane smatrale da bi promena granica kao deo sveobuhvatnog rešenja imala smisla”.

Kaže i da ne veruje da bi se Evropa protivila takvom dogovoru i demantuje izjavu specijalnog izaslanika Bele kuće Ričarda Grenela da je razmena teritorija bila Boltonova politika, a ne politika administracije.

“On zaista ne zna o čemu priča. U tom trenutku, Evropa je takođe razmišljala o toj ideji, i mnogi su zauzeli potpuno isti stav. Razumem zabrinutost nekih na Balkanu da će, ako se neke granice budu promenile, sve ostale biti u opasnosti. Razumem to što govore, ali mislim da je taj strah preuveličan”.

“Neki u EU ne vole što da se SAD mešaju u bilo šta na Balkanu”

Bolton je na novinarsko pitanje da li su SAD ostavljene po strani u dijalogu, pošto je otkazan sastanak lidera Srbije i Kosova u Beloj kući, odgovorio da “misli da će do izbora u SAD u novembru veći deo sveta biti ostavljen po strani”, a da je moguće da je Amerika skrajnuta i zbog problema kosovskog predsednika Hašima Tačija sa Specijalnizovanim sudom za ratne zločine.

On je rekao da nema dokaze o tome da je objavljivanje optužnice bilo pokušaj EU da ostavi SAD po strani.

“Vidite, ima onih u Evropskoj uniji koji ne vole da se SAD meša u bilo šta na Balkanu, i sve što mogu da kažem jeste da mi je žao zbog toga, mi tu imamo svoje interese, i sigurno da nam je u interesu stabilnost Balkana. Voleli bismo da radimo sa Evropskom unijom, i ne mislimo da samo EU zna šta su odgovori.”

O ulozi Tonija Blera u pregovorima

Na pitanje o ranijim navodima da je rešavanju pitanja Kosova razgovarao sa “ozbiljnim Evropljanima poput Tonija Blera”, Bolton je rekao da “Bler ima organizaciju koja se bavi rešavanjem međunarodnih sporova”.

Rekao je da “ne misli da je Blera neko platio da lobira” i da je radio samo za svoju organizaciju, te da su “Srbija i Kosovo mislili da bi mogao da pomogne da kroz neformalne kanale podrži nastavak pregovora”.

Bolton kaže da je tada takođe razgovarao i sa predstavnicima evropskih vlada o potencijalnom rešenju za Kosovo i razmeni teritorija.

“EU nije bila jednoglasna po tom pitanju, kao što je često slučaj, ali tamo je bilo dovoljno ozbiljnih Evropljana koji su ubedili eksperte i u Stejt departmentu i Savetu za nacionalnu bezbednost da je vredelo dozvoliti da se taj proces odigra. Mi nismo bili ubeđeni da bi, uz sve ostale prepreke, potpuni dogovor mogao biti postignut. Kao što vidimo danas, to se i nije desilo, ali ideja o zameni teritorija nije negativno uticala na tok pregovora. Ona je dala prostora Srbiji i Kosovu da dalje istražuju”.

Na pitanje novinara zašto u svojoj knjizi “Soba u kojoj se sve dogodilo” o periodu kada je bio Trampov savetnik, nije pominjao navodni državni udar u Crnoj Gori i pokušaj Rusije da svrgne jednu evropsku vladu, te da li misli da nije bilo državnog udara – Bolton je rekao da postoje “razne ruske aktivnosti na Balkanu koje izazivaju zabrinutost”.

“Postoje priče o tome da Rusi plaćaju evropske političare, ne samo na Balkanu, već i na drugim mestima. Znamo da su Rusi pokušali da se umešaju u izbore u Americi, tako da ne sumnjam u ruske napore za ponovim širenjem uticaja na mestima na kojima su u vreme Sovjetskog Saveza bili uticajni. Pogledajte istoriju i pogledajte geografiju Balkana, nema sumnje da je Balkan meta, i to je ono što me brine”.

Džon Bolton kaže da Balkan nije nevažan Trampovoj administraciji, te da je fokus uvek bio na tome da se odvrate ruski napori da se destabilizuje situacija na Balkanu. ​

Izvor Glas Amerike/RTK2

Comments

Pročitaj još