Rakočević: Strah da Tači ne eliminiše sve svedoke

Suština Tačijevog odlaska u Hag je to što se “jedan deo međunarodne zajednice uplašio da ne eliminiše sve svedoke i poništi Specijalni sud”, kaže novinar i književnik Živojin Rakočević.

Saslušanje predsednika Kosova i bivšeg komandanta OVK Hašima Tačija pred Specijalizovanim tužilaštvom u Hagu biće nastavljeno i danas. Tačija pred sudom zastupa američki advokat Pjer Rišar Prosper, a pred ulazak u sud on je rekao da je njegovo ispitivanje u Hagu “cena za slobodu”.

“Ne može dvadeset godina jedan čovek odlučivati o životu i smrti, ne može otimati tuđe živote, ne može otimati demokratiju, način života, ne može određivati kako će jedan prostor živeti”, kaže novinar i književnik Živojin Rakočević reagujući na saslušanje Tačija u Hagu.

O tome šta će se desiti sa Tačijem pred Specijalnim sudom sve zavisi od američkih izbora, kaže Rakočević.

“Čekaju se izbori u Americi i to da li ćemo imati drugu politiku koja će imati snage da se razračuna sa trgovinom organima i sa svim onim što se dvadeset godina potpuno antidemokratski proces u Evropi”.

Na pitanje, da li očekuje da će se tokom suđenja Tačiju saznati istina o nestalim Srbima, Rakočević kaže: “Što se nestalih tiče, naročito onih koji su u tom posleratnom periodu završili u tim nesrećnim bolnicama za transplataciju organa, to je najteže pitanje zato što se radi o inicijaciji, zato što se radi o posvećenju, zato što su veze između onih koji su trgovalii organima i koji su kasapili ljude veće nego porodične. To su ozbiljnije veze, nego veze između dece i roditelja. Tu se stvorila takva zavera ćutanja i takva vrsta inicijacije i nekog naopakog posvećenja da je gotovo iluzorno očekivati da že bar deset godina još neko progovoriti”.

Specijalizovano tužilaštvo u Hagu je 24. aprila 2020. podnelo na ispitivanje optužnicu protiv kosovskog predsednika Hašima Tačija, lidera DPK Kadrija Veseljija i još nekoliko lica koja se terete za niz zločina protiv čovečnosti i ratnih zločina, uključujući ubistvo, prisilno nestajanje lica, progon i mučenje.

Izvor: RTV Kim

Comments

Pročitaj još