• Početna>
  • Vesti>

“Nadam se važnom iskoraku u normalizaciji odnosa BG i PR”

Šef diplomatije EU Žosep Borelj obavestio je ministre spoljnih poslova EU na sastanku u Briselu o nastavku dijaloga Beograda i Prištine izrazivši očekivanje da će naredni sastanak u okviru dijaloga, planiran za četvrtak 16. jula u Briselu, dovesti do “važnog iskoraka u pravcu normalizacije odnosa Beograda i Prištine”.

“Zadovoljn sam što mogu da objavim da je dijalog Beograda i Prištine ponovo pokrenut, a da će se razgovori koji su počeli u nedelju nastaviti drugim sastankom u četvrtak”, poručio je Borelj.

Borelj je predsedavajući prvim fizičkim sastankom Saveta EU od uvođenja restriktivnih mera protiv kovida 19 obavestio ministre spoljnih poslova EU27 da su na video konferenciji u nedelju dogovoreni glavni elementi procesa i agenda sastanka u okviru dijaloga Beogrda i Prištine koji će se “fizički” održati ovog četvrtka u Briselu.

“Imamo široku agednu i dogovor o tome o čemu sve moramo da razgovaramo kako bi došli do pravno obavezujućeg sporazuma o normalizaciji odnosa između Prištine i Beograda”, poručio je Borelj.

On je ocenio da su EU i specijalni predstavnik Miroslav Lajčak “napravili dobar posao” u cilju ponovnog pokretnja dijaloga Beogrda i Prištine.

Izvor Tanjug/RTK2

Comments

Pročitaj još