Dačić: Za kompromis ne postoji spremnost Prištine

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić bi voleo da se što pre dođe do kompromisa Beograda i Prištine, ali smatra da za to ne postoji spremnost sa prištinske strane.

Dačić je za TV Prva kazao da do sada tokom razgovora pitanje političkog rešenja nije bilo na dnevnom redu, kao i da su tokom perioda kada je dijalog bio u nekoj vrsti kliničke smrti, hteli postići trajno rešenje, čega nema bez predloga.

“Ako Priština polazi od toga da je Kosovo teritorijalno nedodiriv integritet, onda i mi krećemo od toga da je Srbija teritorijalno nedodiriva”, kaže šef srpske diplomatije.

Navodi da mu ponekada, kao i predsedniku Aleksandru Vučiću, dođe da povuku potpis sa Briselskog sporazuma, ali da to Srbija ne može da uradi jer je ozbiljna država. Ističe da su taj sporazum potpisali isključivo zbog zajednice srpskih opština i dodaje da ni posle toliko godina od toga nema ništa, a i ne priča se više o tome.

“Priština ide korak po korak i sistemom stavljanje noge u vrata. Idete dalje i niko se i ne seća odakle ste krenuli”, kaže šef srpske diplomatije.

Upitan da li to što se predsednik Srbije u jeku epidemije poziva na sastanke na kojima se razgovara o dijalogu Beograda i Prištine znači da se nekome žuri, Dačić kaže da se nekom manje žuri, a da bi neki voleli da se što pre završi.

“Voleo bih da se što pre dođe do kompromisa, ali mislim da nema spremnosti za to. Hoće da ih priznamo, a ta tema nikada nije bila ni na dnevnom redu razgovora”, ističe Dačić.

Kaže da su se bavili pitanjima zajednice srpskih opština, energetskog sistema, pošte, administrrativnih prelaza… Upitan za kampanju povlačenja priznanja nezavisnosti samoproglašenog Kosova, Dačić kaže da nije zaustavljena, ali da zbog virusa korona nije bilo mnogo prilike da se time bavi.

“Nismo se mnogo bavili, ali ja se čujem često telefonom sa ministrima da vidim kako su, da li su živi, zdravi… Za Srbiju je suštinski bitno da nastavi sa poslom održavanja dobrih odnosa”, kaže Dačić.

Izvor: TV Most / Tanjug

Comments