• Početna>
  • Vesti>

PROUNS: Pozivamo policiju i tužilaštvo da otkriju sve odgovorne za napad na novinare i snimatelje

Profesionalno udruženje novinara (PROUNS) u svom saopštenju ističe da se dešava upravo ono na šta su upozoravali nadležne organe sve vreme i pozvali nadležne da otkriju odgovorne za napad na novinare i snimatelje. “Kada se nekažnjeno izvučete iz krizne situacije, nema razloga da tako nešto ne ponavljate i sledećom prilikom”, ističu iz Udruženja. 

“Upravo se to dešava na ulicama prestonice tokom protesta. Sinoć smo gledali scene u kojima besni demonstransti napadaju naše kolege novinare i snimatelje. Na mnoge novinare su još na početku protesta nasrtali i upozoravali ih da ne snimaju”, navodi se u saopštenju. 

PROUNS navodi da su bilans sinoćnjih nereda povređeni novinari Kurir televizije, agencije Beta, N1, Al Džazire, Tanjuga i mnogi drugi.

“Dešava se da su baš najnasilniji demonstranti agresivni prema novinarima i snimateljima. 
Profesionalno udruženje novinara Srbije (PROUNS) zahteva od nadležnih da hitno takvom ponašanju stanu na put. Novinari i snimatelji rade svoj posao i treba da budu zaštićeni i da se osećaju slobodno u svojoj zemlji, u svom gradu”, ističe PROUNS. 

“Nedopustivo da novinari trpe fizičko nasilje dok obavljaju svoj posao, a u kriznim situacijama kakvi su protesti posebno je važno da ih policija zaštiti od nasilnika

I to nije molba, nego pravo svakog od nas. Krajnje je vreme da se svima koji ometaju profesionalce u obavljanju posla, stane na put”, navode iz Udruženja. 

PROUNS je pozvao policiju i tužilaštvo da rade svoj posao ozbiljno i temeljno i otkriju sve odgovorne za napad na novinare i snimatelje. 

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

Comments

Pročitaj još