• Početna>
  • Vesti>

Vučić: Sastanak u Briselu pomeren za četvrtak, odnosi SAD i EU nisu naša stvar

POMPEO VUCIC SASTANAK

Dijalog sa Prištinom u Briselu, planiran za nedelju, odložen je za četvrtak, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić posle video-samita u Parizu, koji je, kako je istakao, bio težak, jer je Srbija ima drugačiji stav od svih ostalih učesnika, a Priština je izašla sa maksimalističkim zahtevima.

Aleksandar Vučić je rekao da dijalog neće, kao što je bilo planirano, biti nastavljen u nedelju u Briselu.

“Sada se sve promenilo – u nedelju ćemo da imamo video-konferenciju, a nastavak dijaloga je planiran za četvrtak u Briselu, uz učešće obe delegacije”, rekao je Vučić posle video-samita u Parizu.

Dodao je da se, umesto sutrašnje večere sa zvaničnima EU, delegacija Srbije vraća u zemlju, da bi u nedelju učestvovala na video-konferenciji, a potom, za četiri dana ide u Brisel na nastavak dijaloga.

“Ovog leta ćemo, čini mi se, imati puno video konferencija”, konstatovao je predsednik Srbije.

Očigledno, naglasio je, da će biti još mnogo posla i mnogo zadataka u narednom periodu.

Rekao je da je naša delegacija bila odlično pripremljena za današnji samit.

“Zadovoljan sam onim što je naša argumentacija. Neće biti lako u budućnosti. Bićemo izloženi velikim, da ne nazovem pritiscima, ali očekivanjima naših evropskih partnera. Istovremeno nailazimo na nerealističan pristup kosovskometohijskih Albanca koji zele sve, a da Srbija ostane bez ičega”, ocenio je Vučić.

Istakao je da će Srbija morati brže da gura ka EU, a istovremeno štiti svoje interese.

Maksimalistički zahtevi Prištine 

Dodao je da je albanska strana izašla sa svojim zahtevima, koje je nazvao “spiskom lepih želja”, pošto Srbija ne prihvata nikakve ultimatume i naređenja, te predočio novinarima šta je to što Priština traži.

“To su očuvanje teritorijalnog integriteta Kosova, očuvanje Ustava i ustavne organizacije Kosova, trajno uzajamno priznanje, a ne model dve Nemačke, članstvo u UN i da druge evropske zemlje priznaju Kosovo. A, tek onda će da se bave pitanjem nestalih i ratne štete”, rekao je Vučić.

Predsednik Srbije je na to poručio da je svaki razgovor potpuno besmislen ako su ti zahtevi smisao svega.

“Spremni smo da razgovaramo o svim koracima koji bi popravili odnose naroda, protok ljudi, roba, kapitala, ali da ne prihvatamo ultumatume. To nije moguće i realno”, poručio je Vučić.

Odnosi SAD i EU nisu naša stvar

Osvrćući se na odnose SAD i EU poručio je da to nije naša stvar i istakao da mi učestvujemo u dijalogu pod pokroviteljstvom Brisela i Miroslava Lajčaka.

Vučić je, na pitanje da li će na video-samitu u nedelju biti samo evropski zvaničnici i predstavnici Beograda i Prištine ili će biti i Angela Merkel, rekao da misli da ona neće biti, ali da ne može sada sve to da pohvata ko se gde pojavljuje.

“Sada idemo u dijalog sa Briselom pod pokoivitljestvom Lajčaka. Ne znam ko se gde pojavljuje i ko će šta da uradi. Albanci nisu hteli u nedelju da dođu, pošto Tači ima nešto sa Hagom u ponedeljak, pa im ne odgovara tada da dođu i sve to treba da trpimo i ćutimo. Mi uvek možemo, jer ozbiljni i odogovrni ljudi nikada ne beže sa pregovarčkog stola, ako imate argumente i zastupate istinu”, naveo je predsednik Srbije.

Upitan da li je i Amerika umešala prste oko dijaloga, Vučić kaže da neće tim odnosima Amerikanaca i Evropljana da se bavi pošto imamo dosta svojim problema i da je to njihova stvar kako će oni jedini prema drugima.

“Mi učestvujemo u dijalogu pod pokrovitljestvom EU, to je za nas važno i to ćemo da radimo”, naglasio je predsednik Srbije.

Izrazio je zahvalnost Angeli Merkel i Emanuelu Makronu na organizaciji Samita i trudu i naporu da dovedu dve strane za sto i pokažu posvećenost rešavanju problema.

Izvor: RTS / Tanjug

Comments

Pročitaj još