• Početna>
  • Vesti>

Grenel pozdravio najavu legalizacije gej brakova na Kosovu

Specijalni izaslanik američkog predsednika Ričard Grenel pozdravio je najavu kosovskog ministra pravde Seljima Seljimija da će novi Građanski zakonik otvoriti put legalizaciji istopolnih brakova.

“Kosovo legalizuje gej brakove. Hvala Seljim Seljimi”, napisao je kratko Grenel u objavi na svom Tviter nalogu u kojoj se poziva na informaciju o jučerašnjoj konferenciju za medije na kojoj je Seljimi to saopštio.

Seljimi je obrazlažući nacrt novog Građanskog zakonika, koji će sadržati pet knjiga, rekao da će njime biti regulisati neka pitanja koja su na Kosovu nerešena već duži niz godina.

Kako je precizirao, prvi put će kroz bračni ugovor postojati mogućnost regulisanja imovinski odnosi u okviru braka i dodao da se njime takođe otvara put istopolnim brakovima.

“Ravnopravnost pred zakonom je poboljšana za sve osobe u porodičnim odnosima. Bolja zaštita imovinskih prava za žene osigurana je po prvi put bračnim ugovorom, kojim mogu da regulišu imovinske odnose. Ako nema ugovora, primjenjuje se zakon i imovina je jednaka od 50 do 50 posto za svakog supružnika. Prvi put se čuva tradicionalni aspekt braka, ali otvara se put građanskoj zajednici u istopolnim brakovima”, rekao je Seljimi.

Izvor: Kosovo Online

Foto: youtube printscreen

Comments

Pročitaj još