• Početna>
  • Vesti>

Pesnik sa Majevice poklonio novčanu nagradu za obnovu hrama Svetog Pantelejmona u Prizrenu

Pesnik Slobodan Jović iz Lopara sa Majevice u Republici Srpskoj poklonio je novčani iznos nagrade “Pero despota Stefana Lazarevića” za obnovu hrama Svetog Pantelejmona u Prizrenu, saopštio je Dom kulture Gračanica.

Nagrada “Pero despota Stefana Lazarevića” dodeljuje se na Vidovdanskim svečanostima i manifestaciji “Vidovdansko pesničko bdenije” u Gračanici.

Jović kaže da su njemu i njegovom stavarnju posebnu čast učinili ime nagrade, žiri i mesto na kom se dodeljuje, navedeno je u saopštenju.

“Činjenica da nagrada dolazi na Majevicu ukazuje na to da žiri vodi računa o celini srpskog duhovnog i kulturnog prostora. Kosovo nas ne zaboravlja, pa tako i mi njega ne smemo zaboraviti ni kao geografski, ni kao simbolički pojam. Odluka da novčani deo nagrade usmerim za obnovu hrama Svetog Pantelejmona u Prizrenu je logična. Obnavljajući hram, obnavljamo sebe, uzdajući se u molitve Svetog Pantelejmona pred Gospodom” rekao je Jović.

Crkva Svetog Pantelejmona u Prizrenu pripada malim gradskim crkvama koje su u različitim periodima podizane i rušene. Podignuta je u 14. veku, a njena temeljna rekonstrukcija i obnova izvršena je između dva svetska rata.

Progonom srpskog stanovništva 1999. i martovskim pogromom 2004.  crkva je dospela u teško stanje. Obnova crkve započeta je početkom ove godin, a građani Prizrena i Srbi, ma gde da žive, veruju u obnovu svojih svetinja koje su u velikom broju porušene i zapuštene, saopštio je Dom kulture  u Gračanici.

Odbor za obnovu crkve Svetog Pantelejmona, Eparhija raško-prizrenska, Crkvena opština Prizren, osnovali su fond za pomoć u obnovi crkve.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

Comments

Pročitaj još