• Početna>
  • Vesti>

Infektolozi o velikom širenju korone na Kosovu, preti totalna izolacija

Stanje na Infektivnoj klinici Univerzitetsko-kliničkog centra u Prištini je veoma teško zbog novih slučajeva zaraze korona virusom i kapaciteti klinike su skoro puni, izjavio je za Radio Slobodna Evropa infektolog ovog centra Valjbon Krasnići.

Prema njegovim rečima, do nedelje uveče (28. juna) u ovom centru su hospitalizovana 122 pacijenata pozitivna na COVID-19.

“Njihovo stanje je izuzetno teško, preko 50 pacijenata je na terapiji kiseonika, njih šest je na intenzivnoj nezi. Većina pacijenata je starije dobi sa propratnim bolestima, ali ima i mlađih”, kazao je Krasnići.

Na Kosovu je ukupno 2.677 osoba obolelo od COVID-19, preminulo je 49 osoba. Aktivna su 1.203 slučaja.

Broj obolelih je počeo da raste početkom juna, kada je Kosovo ukinulo mere ograničenog kretanja i počelo sa otvaranjem privrede.

Krajem maja na Infektivnoj klinici je bilo hospitalizovano 10 ljudi, a u nedelju uveče na istoj klinici hospitalizovano je njih 109. Poslednjih 10 dana na Kosovu je registrovano 844 novih slučajeva a 46 odsto testiranih ljudi bilo je pozitivno.

“Činjenica da ovako veliki procenat pozitivnih slučajeva u odnosu na broj testiranih govori o velikom širenju virusa”, kaže Krasnići.

Izvor: Radio Slobodna Evropa

Comments

Pročitaj još