• Početna>
  • Vesti>

Vidovdansko pesničko bdenije u Gračanici -praznična noć od koje nema lepše

U porti manastira Gračanica održano je 30. po redu „Vidovdansko pesničko bdenije“, centralna kulturna manifestacija u okviru obeležavanja Vidovdana na Kosovu i Metohiji.

Najviše priznanje Vidovdanskog pesničkog bdenija „Zlatni krst Kneza Lazara“ , koje dodeljuje Ministarstvo kulture Vlade Republike Srbije za celokupni stvaralački opus uručeno je Milisavu Saviću, piscu iz Beograda.

Srpskom proznom piscu Milisavu Saviću dodeljena je nagrada “Zlatni krst Kneza Lazara” , koju je uručio član žirija ,književnik Žarko Milenković. Tradicionalno, u Gračanici dobitnik ovogodišnje nagrade Milisav Savić je kazivao “vidovdansku besedu”.

“Ovo je moja treća nagrada, posle Stefana Prvovenčanog, i Despota Stefana Lazarevića. Primao sam nagrade na mnogim znamenitim lokacijama, povodom važnih datuma. Ali, od ovog mesta u porti manastira Gračanica i od ove praznične noći, nema lepših”, rekao je u svojoj besedi Savić.

Ostali laureati Vidovdanskog pesničkog bdenija su pesnik iz Beograda Dragan Hamović kome je pripala Gračanička povelja kralja Milutina, kondir kosovke devojke dobila je pesnikinja Bojana Stojanović-Pantović,dok je Pero Despota Stefana Lazarevića uručeno Slobodanu Joviću, pesniku iz Republike Srpske, kome će nagrada biti uručena jer iz opravdanih razloga nije prisustvovao “Vidovdanskom pesničkom bdeniju”.

Pesnikinja Bojana Stojanović Pantović iz zdravstvenih razloga nije mogla da prisustvuje na Vidovdanskom pesničkom bdeniju ali se obratila rečima:

“Kondir kosovke devojke jeste simbolička zasluga tradicije koja nas povezuje sa svetosavskim zavetom.U njoj je voda koja obnavlja , leči i život daruje , ne samo u srednjem veku već i danas kada se osećamo usamljeni i napušteni”.

Nagradu “Gračaničaka povelja” pripala je Draganu Hamoviću, a uručio je profesor Filozofskog fakulteta Vladan Virijević.

“Primam ovu nagradu sa milozvučnim imenom sa skrušenjem koliko mi je dano”, rekao je Hamović.

Na Vidovdanskom pesničkom bdeniju prisustvovali su pesnici, profesori sa Kosova i Metohije, koji su kazivali stihove prisutnima u porti manastira Gračanica.U okviru “Vidovskog pesničkog bdenija” prethodnih godina je nastupao i Simfonijski orkestar RTS predvođen maestrom Bojanom Suđićem. Ove godine njihovog nastupa nažalost nije bilo zbog aktuelne situacije sa koronavirusom.

Manifestaciju “Vidovdansko pesničko bdenije” podržali su Kancelarija za Kosovo i Metohiju, Ministarstvo kulture i informisanja, Opština Gračanica, SG Priština.

Izvor: RTV Gračanica

Foto: RTV Gračanica

Comments

Pročitaj još