• Početna>
  • Vesti>

Koronavirusom zaražene još 254 osobe u Srbiji, troje preminulo

Prema poslednjim informacijama, u Srbiji su koronavirusom zaražene još 254 osobe, a kovid 19 odneo tri života. Epidemiolozi nakon rasta broja inficiranih poslednjih dana poručuju građanima da nose zaštitne maske i drže distancu, dok ministar zdravlja ističe da je moguće uvođenje novih mera.

U poslednja 24 časa u Srbiji je testirano 4.905 ljudi, a koronavirus je potvrđen kod njih 254.

Od kovida 19 preminule su još tri osobe, a od početka epidemije 270 ljudi.

Broj aktivnih slučajeva je 1.312, a na respiratorima je 31 pacijent.

Ukupan broj registrovanih slučajeva do sada je 14.046.

Gradonačelnik Kragujevca Radomir Nikolić je rekao da je Štab za vanredne situacije prosledio Vladi i Kriznom štabu predlog mera koji je izrađen od strane Instituta za javno zdravlje.

“Očekujemo da na prvoj narednoj sednici kriznog štaba za zdravlje Vlade Republike Srbije, te mere budu odobrene ili modifikovane i kao takve vraćene našem štabu za vanredne situacije, da budu sprovedene na teritoriji grada Kragujevca”, naveo je Nikolić.

Kovid pozitivne trudnice mogu na preglede

Ministarstvo zdravlja Srbije podsetilo je da kovid pozitivne trudnice sve preglede mogu obavljati, pored Kliničko- bolničkog centra “Dr Dragiša Mišović”, i u drugim ginekološkim zdravstvenim ustanovama.

Svako porodilište ima poseban deo namenjen za zbrinjavanje kovid pozitivnih trudnica, u kojem se obavljaju pregledi, porođaji i sva potrebna dijagnostika, navedeno je u saopštenju MInistarstva zdravlja.

Čime su virusolozi iznenađeni

Virusolog Ana Banko je, gostujući u Jutarnjem dnevniku RTS-a rekla da je za pet ili šest mesci dobijeno mnogo informacija o virusu, a da je genetski materijal potpuno poznat od januara 2020. godine. Poznat je i način transmisije.

Najveća nepoznanica, prema rečima Ane Banko, jeste odnos virusa sa domaćinom, čovekom. Nema ni leka ni vakcine. Ona je rekla da virusologe ne iznanađuje poreklo virusa jer je čovek bliži životinjama, ali iznenađuje brzina širenja.

Izvor: RTS

Foto: RTS

Comments

Pročitaj još