• Početna>
  • Vesti>

Održana svečana Vidovdanska sednica Opštine Gračanica i SG Priština

U Domu kulture u Gračanici održana je svečana Vidovdanska sednica  opštine Gračanica i Privremenog  organa SG Priština .

U ime eparhije raško-prizrenske govorio je protojerej  Saša Mitrović sekretar Episkopa raško-prizrenskog Teodosija, koji je podsetio da svaka beseda o Vidovdanu je i beseda o ljubavi i žrtvi.

„Kosovo je nešto drugo i odvaja se od svega drugog u našoj istoriji, to je veličanstveni žrtvenik jednog naroda, uzvišena epopeja misterije i slave, ono je tehnički poraz ali je moralna pobeda kroz dragovoljnu smrt dakle to je borba za carsko nebesko“.

Predsednik opštine Gračanicarekao je u svom obraćanju prisutinima da obeležavanje Vidovdana i kosovskog boja za nas nije pitanje institucija i političkih partija, mi sa tim ovde živimo i nama je Vidovdan svakog dana.

„Na nama je da se ne damo, da izdržimo i očuvamo sve ono što nas čini narodom koji na ovom prostoru ima i svoje mesto, svoju prošlost, kulturu i tradicuju. Temelj te tradicije je upravo Vidovdan. Zato treba čuvati i negovati vidovdanska znamenja i ne dozvoliti da nam ih drugi otimaju, falisfikuju ili kaljaju. Kosovo je naš Jerusalim. Bilo je mnogo stradanja, seoba i bekstava, mnogo muka i nevolja ali naš narod se vraćao“, rekao je Popović.

Ispred SG Priština Gračanica obratila se direktorica Narodne bibliotke Brankica Kostić .

„Razapinju nam Kosovo, razapinju nam crkvu, razapinju nam narod. Na izvorištu vidovdanskog izbora carstva nebeskog nalazimo novu snagu za novo iskušenje, a jedino mitsko u svemu je naša ljubav ka otadžbini, ona zaista ima tu mitsku dimenziju i snagu titana“, kazala je Kostić.

Izvor: RTV Gračanica

Comments

Pročitaj još