Hoti: Ne razgovaramo sa Srbijom o teritorijalnom integritetu Kosova

Premijer Kosova Avdulah Hoti izjavio je danas da u dijalogu sa Srbijom neće razgovarati o teritorijalnom integritetu i poručio da postoji bliska koordinacija između Vašingtona i evropskih prestonica.

“Postoji bliska i potpuna koordinacija između Vašingtona i evropskih centara. Ne govorimo o teritorijalnom integritetu i unitarnom sistemu”, istakao je Hoti na konferenciji za novinare u Prištini, nakon povratka iz Brisela.

Kosovski premijer je takođe naglasio da nema sumnje ko će predvoditi delegaciju Kosova u Vašingtonu.

“Verujem da moramo biti svesni nove situacije koja je stvorena. Ko učestvuje pripada domaćinu sastanka, ali što se tiče procesa dijaloga, nikada nije bilo sumnje o tome ko vodi delegaciju i ko govori u ime Kosova u vezi s dijalogom”, dodao je Hoti.

Hoti: U našem je interesu da se dijalog što pre završi

Hoti je izjavio i da je na svim sastancima koje je održao u Briselu naglasio da dijalog nema alternativu i da je zaključak ovog procesa u interesu Kosova.

“I dalje smo posvećeni dijalogu, jer dijalog nema alternativu. To smo pokazali u Briselu. U našem je interesu da se ovaj proces što pre okonča. Odložili smo posetu Vašingtonu. Posle razgovora sa američkim izaslanikom za dijalog Ričardom Grenelom dogovorili smo uskoro za novi datum sastanka”, istakao je Hoti.

Kako je naveo, program sastanka ostaje isti kako bi se podstakao dijalog kroz ekonomsku agendu.

“Sada se preuzimaju obaveze za samit u Parizu. Čast nam je što smo se izuzetno fokusirali na francuskog predsednika Emanuela Makrona i nemačku kancelarku Angelu Merkel”, rekao je Hoti.

Hoti: Oslobodilački rat naše najveće dostignuće u ostvarivanju nezavisnosti

Premijer Kosova izjavio je da je oslobodilački rat naroda Kosova najveće dostignuće u ostvarivanju nezavisnosti.

Hoti je, na konferenciji za medije nakon povratka iz Brisela, govorio o predlogu optužnice za ratne zločine protiv predsednika Kosova Hašima Tačija i lidera Demokratske partije Kosova Kadrija Veseljija, prenosi Kljan Kosova.

Prema njegovim rečima, nedavni događaji su promenili dinamiku nove Vlade Kosova nakon što su Specijalna veća podnela optužnicu.

“Oslobodilački rat je najveće dostignuće za sticanje nezavisnosti. Ovaj rat je sveti i proglašenje nezavisnosti legitimizije rat, kao i akt Međunarodnog suda pravde koji priznaje našu nezavisnost koja legitimiše našu borbu za slobodu”, naglasio je Hoti.

Kosovski premijer je dodao da se  mora poštovati pretpostavka nevinosti dok se ne donese odluka.

“Moramo pokazati opreznost u poštovanju naših ustavnih i međunarodnih obaveza”, ocenio je Hoti.

Hoti: Potrebe građana Kosova da se slobodno kreću

Premijer Kosova je na konferenciji za medije govorio i o sastancima koje je imao u Briselu.

Prema njegovim rečima, tema o kojoj se razgovaralo u Briselu na svim tim sastancima od vitalnog interesa, bila je i vizna liberalizacija za Kosovo.

Kako je naveo, postoji potpuno razumevanje potrebe da se građani Kosova slobodno kreću.

“Sada je naša obaveza da ispunimo kriterijume koje smo ispunili za vize. Radićemo sa svakom zemljom EU da pokažemo svoju opredeljenost za reforme. Drugo pitanje o kojem smo razgovarali je borba protiv pandemije. Sada se moramo pripremiti za drugi talas pandemije i zajedno ćemo raditi na pružanju potrebnih kapaciteta”, zaključio je Hoti.

Izvor: Kosovo online / Koha / Klan Kosova

Comments