Stano: EU očekuje nastavak dijaloga u julu i pored predloga optužnice protiv Tačija

Portparol visokog predstavnika EU Žozepa Borelja, Peter Stano izjavio je da i pored predloga optužnice protiv kosovskog predsednika Hašima Tačija za ratne zločine i odlaganja sastanka u Vašingtonu, EU očekuje da će se dijalog o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine nastaviti u julu u Briselu.

Peter Stano je, govoreći o nastavku dijaloga Beograda i Prištine, izjavio da je “sto spreman” i da datumi mogu biti usaglašeni. Nije na nama da biramo s kim ćemo da pričamo. Na Kosovu je da izbere ko će u trenutnoj situaciji najbolje predstavljati njegove interese”, rekao je Stano.

Stano je na konferenciji za novinare u Briselu ocenio da poslednja dešavanja oko predloga optužnice protiv kosovskog predsednika Hašima Tačija ne pomeraju fokus EU sa nastavka dijaloga Beograda i Prištine koji se odvija u Briselu.

“Kada je reč o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, onda se govori o dijalogu u kome posreduje EU. Taj dijalog nema alternative. Mi imamo obećanja obe strane da će se nastaviti dijalog i očekujemo da to bude u julu”, istakao je Stano.

Naglašava da obe strane znaju da postoji velika potreba za nastavak dijaloga kao zbog dobrobiti naroda tako i zbog napretka na putu približavanja EU.

“Evropska budućnost naroda na Kosovu i u Srbiji vodi kroz dijalog kome posreduje EU”, poručuje Stano.

Dodao je da EU očekuje od kosovskih vlasti da se pridržavaju obaveza prema vladavini prava i mandatu Specijalnog tužilaštva i odrede ko će ih predstavljati u dijalogu.

“Pored dijaloga sa Beogradom, kosovske vlasti moraju mnogo toga da urade na ublažavanju posledica pandemije korona virusa, ali i da posvete svu svoju energiju i pažnju ekonomskim, zdravstvenim i socijalnim piitanjima”, zaključio je Stano.

Izvor: RTS / Tanjug

Comments