• Početna>
  • Vesti>

Izložbom skulptura i radova u duborezu nastavljen 26. Sabor kulturnog stvaralaštva Srbije

U okviru 26. Sabora kulturnog stvaralaštva Srbije danas u 12h, u OŠ “Sveti Sava“ svoje vajarske radove izložili su Vladimir Antić, a radove u duborezu predstavio je Časlav Milisavljević.

Otvarajući izložbu i predstavljajući autore, professor dr. Velimir Matanović je kazao da je Vladimir Antić prvi školovani akademski vajar iz Kosovske Mitrovice u vremeno od drugog svetskog rata. Ono što stvara i što je izložio Antić podseća na svetsku modernu. „Celokupna forma je obradjena na jedan fin, suptilan, lirski način i to je glavna odlika ekspresije forme u mermeru“, naveo je Matanović, koji se nada da će u budućnosti, mladi vajar dostići svoj lični izraz, bez ikakvih uticaja sa strane.

O motivima i tematici radova u  duborezu Časlava Milisavljevića, Matanović je kazao da su to uglavnom motivi pravoslavnog hrišćanstva, te da je autor tehniku izvanredno savladao i da veoma uspešno opravdava svoj rad.

Zahvaljujući se prisutnima i organizatoru, Časlav Milisavljević je istakao da je „Drvo je personifikacija života.„Ono je nekad bilo božanstvo. Ono ima ono za čime mi vapimo – svetlost, mir i tišinu prostora i ravnotežu koja među nama nedostaje. Drvo, poput umnih i mislećih ljudi, a njih je danas malo. Njemu nije suština u prilagođavanju okolini i drugima, već poštovanje iskonske datosti.  Zaista, personifikacija našeg života “.

Pesnički susreti “Aleksandar Aca Despotović“, promocija Zbornika, kao i veče kosovskometohijske izvorne narodne pesme, održaće se u četvrtak, 25. juna od 20h, u gradskoj kafani “Dva šešira”.

Izvor RKM

Comments

Pročitaj još