Brnabić Lajčaku: Srbija posvećena razgovoru i spremna za nastavak dijaloga

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić razgovarala je sa specijalnim predstavnikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana Miroslavom Lajčakom, saopšteno je iz Vlade Srbije, prenosi RTS.

U saopštenju se navodi da je premijerka Brnabić naglasila da je Srbija uvek posvećena razgovoru i da je spremna za skoriji nastavak dijaloga Beograda i Prištine pod okriljem Evropske unije, naglašavajući da ceni sve napore Unije u rešavanju ovog veoma važnog pitanja.

Specijalni predstavnik Evropske unije Miroslav Lajčak očekuje da će se razgovori nastaviti već u julu i da je namera da se radi na ostvarivanju napretka i postizanju konačnog i sveobuhvatnog dogovora Beograda i Prištine, navodi se u saopštenju.

On je potvrdio da će Evropska unija insistirati na implementaciji svih ranijih dogovora. Lajčak, kako je objasnio, dijalog vidi kao platformu za rešavanje svih otvorenih pitanja.

U saopštenju je navedeno da je predstavnik Evropske unije istakao je da je spremnost Unije da posreduje u razgovorima Beograda i Prištine značajan pokazatelj važnosti regiona Zapadnog Balkana, a njegova stabilnost, prosperitet i evropska perspektiva, visoko na agendi Evropske unije.

Predsednica vlade je, kako se navodi, ocenila spremnost da u agendi dijaloga bude implementacija dogovorenog iz Briselskog sporazuma, kao pozitivan signal i nadu da će se dijalog nastaviti.

Dodaje se da je Brnabić zahvalila Lajčaku za spremnost i posvećenost da se u potpunosti angažuje i pomogne Beogradu i Prištini u pronalaženju trajnog rešenja, ističući da će evropski put Srbije i nastavak reformi, kao i saradnja u regionu biti prioritet i narednoj vladi.

Izvor: RTS

Foto: RTS

Comments