• Početna>
  • Vesti>

Veber: Kosovo i Srbija do kraja godine bliži konačnom sporazumu

Nemački stručnjak za Balkan Bodo Veber izjavio je da će Kosovo i Srbija do kraja godine možda biti bliži konačnom sporazumu.

Veber je dodao da, ako se uporedi dogovoreni sastanak u Vašingtonu koji će biti održan 27. juna sa prethodnim pregovorima, sledeća runda razgovora će biti još teža.

U intervjuu za Kosovapres, Veber kaže da ne postoji jasan dnevni red za sastanak 27. juna u Vašingtonu.

On se poziva na Grenelove izjave da će to biti sastanak ekonomske prirode, dok Tači najavljuje mogući konačni sporazum, a “vlada Kosova nije svesna šta će se dogoditi iako je pripremila platformu”.

“Ako uporedimo ovaj sastanak sa prethodnim pregovorima, koji su bili pogrešno vođeni i potpuno netransparentni od strane tadašnjeg glavnog pregovarača EU Federike Mogerini, sledeća runda razgovora je još teža. U procesu razgovora pod vođstvom Mogerini, barem smo znali ishod – pregovore o konačnom, sveobuhvatnom sporazumu”, naveo je Veber.

Veber je ukazao da se, posle godinu dana, saznalo za tajnu agendu o razmeni teritorija.

“Mi u osnovi ništa ne znamo o sastanku 27. juna, počevši od kontradiktornih izjava Grenela i predsednika Tačija o dnevnom redu – sporazuma u ekonomskoj sferi ili sveobuhvatnog sporazuma. U isto vreme, kosovski zvaničnici insistiraju na tome da imamo pregovaračku platformu sa jasnim principima i crvenim linijama, ali istovremeno insistiraju na tome da ne znaju o čemu će se razgovarati u Beloj kući”, rekao je Veber.

Izvor: Kosovo online

Comments

Pročitaj još