Pun nadzor OEBS-a nad izbornim materijalom 21. juna

Foto: OEBS

Misija OEBS na Kosovu imaće pun nadzor nad izbornim materijalom u nedelju, 21. juna i nakon zatvaranja biračkih mesta dostaviće ga Republičkoj izbornoj komisiji u Raški i Vranju, rečeno je za Kontakt Plus u OEBS-u.

Parlamentarni izbori u Srbiji održaće se u nedelju, 21. juna, a kako je ranije saopšteno, na Kosovu će biti otvoreno 90 biračkih mesta.    

“OEBS će imati pun nadzor nad izbornim materijalom i dostaviće ga Republičkoj izbornoj komisiji (RIK) u Raški i Vranju. Utvrđivanje rezultata tada će biti odgovornost RIK-a”, navodi se u odgovoru šefa Kancelarije za politička pitanja i komunikacije Misije OEBS na Kosovu, Džefa Bilija. 

Iz OEBS-a je ranije je potvrđeno da će u nedelju, 21. juna biti deo izbornog procesa na Kosovu.

Šef Kancelarije za politička pitanja i komunikacije OEBS-a na Kosovu, Džef Bili, naveo je ranije da će ova Misija 21. juna sprovesti akciju prikupljanja glasova i radiće po utvrđenoj praksi i modalitetima koji su primenjivani 2017. godine. 

Iz OEBS-a je poručeno da je broj, kao i lokacije sabirnih centara isti kao i 2017. godine.

Iz Kosovske policije još nema informacija o tome da li je za 21. jun pripremljen poseban operativni plan.

Republička izborna komisija (RIK) usvojila je većinom glasova uputstvo za sprovođenje glasanja na izborima za poslanike Skupštine Srbije, na teritoriji Kosova i Metohije, u nedelju, 21. juna.

Predsednik RIK-a Vladimir Dimitrijević rekao je da je uputstvo sadržinski gotovo, identično kao na izborima za predsednika Srbije 2017. godine, a da je novina to što će prilikom utvrđivanja rezultata glasanja u Raški i Vranju biti prisutni i članovi radnog tela, čije će članove predlagati svi podnosioci lista i koje bi vršilo kontrolu kao prošireni sastav biračkog odbora.

Izvor Radio Kontakt Plus

Comments

Pročitaj još