Nove varnice između SAD i EU: Kramon ne veruje Grenelu za teritorije, on nju podseća za vize

Sukobi između evropskih i američkih zvaničnika dobijaju na zamahu, nakon što su večeras oštre međusobne poruke razmenili specijalni izaslanik američkog predsednika Ričard Grenel i izvestilac za Kosovo u Evropskom parlamentu Viola Fon Kramon.

Kramon ne veruje izjavama specijalnog izaslanika SAD za dijalog o Kosovu i Srbiji Ričardu Grenelu da ideja o razmeni teritorija ne pripada američkom predsedniku Donaldu Trampu, već bivšem njegovom savetniku, Džonu Boltonu.

Kramon ovu tvrdnju Grenela naziva bajkom.

U oštrom odgovoru na post gradonačelnika Prištine Špenda Ahmetija na Tviteru, Kramon je rekla da lideri na Kosovu moraju da ozbiljno shvate spoljnu politiku.

“Sinoć je Ričard Grenel rekao da je razmena teritorija između Kosova i Srbije ideja Džona Boltona i lobista pa da se sada mora boriti protiv špekulacija i da to nije politika Donalda Trampa. Kada sam bio zadužen za pregovarački tim, nijedan predstavnik SAD nikada nije spomenuo razmenu teritorija”, napisao je danas Ahmeti.

U odgovoru na to, Kramon je rekla da narod ne treba više da razgovara o tim pitanjima, ali došlo je vreme da se uozbilji spoljna politika.

“Svakako, kriv je Džon Bolton što ljudi razgovaraju o razmeni teritorija. Sada se jadni Ričard Grenel mora boriti protiv ovih spekulacija…Ma nemojte. Ostavite po strani ove priče. Napokon se ozbiljno pozabavite spoljnom politikom. Došlo je vreme”, napisala je ona.

Kramon se zapitala i da li je bilo rezultata iz “njegovih poslova” o sporazumima o avio i železničkom saobraćaju, i da ne može da nađe ni jedan (rezultat).

Večeras je usledio Grenelov odgovor, koji je poručio Violi Kramon da bi umesto da kritikuje, trebalo bi da se bavi pitanjima koja joj pripadaju, pomenuvši viznu liberalizaciju za Kosovo.

“Viola, umesto da kritikujete sve što Trampova administracija čini radi normalizacije ekonomija Kosova i Srbije, zašto se ne usredsredite na jedino što ste trebali da uradite – liberalizaciju viza za Kosovo. Žalili ste se drugima već 20 godina. Uradite svoj deo”, poručio je Grenel.

Ove izjave dolaze nekoliko dana pre sastanka predstavnika Kosova i Srbije u Sjedinjenim Državama, susret je najavljen za 27. jun.

Izvor: Koha ditore /Kosovo Online

Comments