• Početna>
  • Vesti>

Vuković: Radovi u zoni manastira Visoki Dečani su atak i na UN

Povodom jučerašnjeg otvaranja prve deonice puta Dečani-Plav, gde je ceremoniji prisustvovao i kosovski premijer Avdulah Hoti, Privremeni organ Opštine Dečani izražava najoštriji protest, budući da se radovi izvode u zoni manastira Visoki Dečani, u okviru kojeg je zabranjeno izvođenje ovakvih radova.

“Ovo što se radi u Dečanima svedoči o odsustvu svih civilizacijskih normi i moralnih vrednosti onih koji vrše suštinsku vlast u pokrajini. Apsurdno je da oni koji traže ulazak u UNESCO zapravo ne znaju ništa o toj organizaciji Ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i kulturu, što ovim činom najbrutalnije demonstriraju, budući das u Visoki Dečani na UNESCO-voj listi Svetske kulturne baštine” navodi se u saopštenju.

“Ili, što je još gore i realnije, možda namerno prkose Ujedinjenim nacijama gde se samoproglašeno Kosovo ne priznaje, odnosno priznaje se kao sastavni i neotuđivi deo Srbije, kako jedino i može biti. Reč je dakle i o brutalnom ataku na Ujedinjene nacije, a ne samo na dečansku svetinju” dodaje se.

“Kao predsednik Privremenog organa Opštine Dečani, ovim putem se pridružujem pozivu Srpske liste i direktora Kancelarije za KiM Marka Đurića da predstavnici međunarodne zajednice bez odlaganja reaguju i zaustave nelegalne poslove i devastaciju u zoni dečanskog manastira, jer je ono što se radi u ovoj metohijskoj varoši u suprotnosti i sa prištinskim propisima” zaključuje se u saopštenju predsednika Privremenog organa opštine Dečani Vuka Vukovića.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica saopštenje

Comments

Pročitaj još