Sahranjena igumanija manastira Gorioč mati Isidora

U manastiru Gorioč kod Istoka u Metohiji sahranjena je igumanija mati Isidora.

Gotovo ceo svoj vek provela je kao monahinja u Sopoćanima i Gorioču. Rođena je u Ruištu kod Zvečana 1942. godine i zamonašena u Sopoćanima, gde je sa sestrinstvom čuvala i održavala manastir. 

Upokojila se prekjuče, na praznik Svih Svetih, a danas je opelo služio episkop raško-prizrenski Teodosije sa igumanima i monasima Dečana, Arhangela, Draganca, Sopoćana, Crne Reke, Đurđevih Stupova, igumanijama i sestrinstvima Pećke Patrijaršije, Gračanice, Deviča, Đakovice, Končulja, Svetog Dimitrija i sveštenstvom Eparhije. 

Liturgiji, opelu i sahrani prisustvovali su povratnici iz metohojskih sredina koji su vezani za ovaj manastir Gorioč, počivšu igumaniju Isidoru i njeno sestrinstvo. 

U besedi na opelu episkop Teodosije je rekao da nije slučajno što se mati Isidora upokojila na praznik Svih Svetih. 

„Svojim smirenjem i trpljenjem bila je u svemu primer svojim sestrama, nikada ne ostavljajući monaško pravilo i bogosluženje. Svojom pojavom širila je mir oko sebe, znajući da je upravo mir Božji najpotrebnije steći u životu i da taj mir Božji predstavlja Carstvo Božje koje je unutra u nama. Naša mati Isidora – kako je tiho živela tako je i tiho napustila ovaj zemaljski život“, rekao je vladika Teodosije. 

On je istakao da je mati Isidora uz pomoć Božju znala hrabro da izdrži sve nedaće u životu, a često i poniženja „krhka telom, bila je jaka duhom, verom i nadom u Gospoda“.

Igumanija Isidora nasledila je igumaniju Dariju u Gorioču i u najtežem periodu potpune izolacije i ugrožene bezbednosti, pod zaštitom KFOR-a čuvala manastir i brinula o povratnicima u ovaj deo Metohije. 

Gorioč je metoh manastira Visoki Dečani, a podigao ga je Sveti kralj Stefan Dečanski i posvetio Svetom Nikoli u znak zahvalnosti za izlečenje vida nakon oslepljenja i zatočeništva u Carigradu.
 
Narod ovog kraja izuzetno poštuje ovu svetinju i doživljava je kao najvažniji simbol svog opstanka i povratka.

Izvor: RTV Kim

Foto: Živojin Rakočević


Comments

Pročitaj još