Hotijev vlada zavisi od svakog poslanika Srpske liste

Lider Pokreta Samoopredeljenja Aljbin Kurti kaže da Hotijeva vlada ne samo da ima sporazum sa srpskom vladom, već zavisi od svakog poslanika Srpske liste.

U intervjuu za KosovaPress, naglasio je da su Kosovu potrebni novi izbori jer on aktuelnu vlast opisuje kao “uyaludnu ” i ilegalnu.

“Kada kažemo da ovu trenutnu vladu smatramo uzaludnom i nelegitimnom vladom, rekli smo sve što se o ovoj vladi mora reći,  oni nemaju legitimitet niti kredibilitet. Potrebni su nam novi izbori da bismo dobili novu skupštinu i vratili se dobrom upravljanju koje je u ova četiri meseca zaustavilo finansijsko krvoproliće, smanjilo vladu, smanjilo plate i ojačalo državu. Ali, zato, nakon peticije, mora doći do realizacije volje građana za osveženjem institucionalne legitimnosti. Sada očigledno čekaju Srbiju jer ima izbore i biće nova vlada, jer oni imaju Srbiju unutra na putu odlučivanja”, rekao je Kurti.

Naveo je da Hotijeva Vlada takođe ima “sporazum sa srpskom vladom, i ne zavisi samo od Srpske liste, već i od svakog poslanika Srpske liste”.

“Poslanik Srpske liste nije toliko odlučujući u Srpskoj listi koliko je važan da donosi odluke u Vladi Kosova. Ako izgube jednog član Srpske liste, vlada ide u kolaps”, rekao je Kurti.

Kurti je naveo da smatra besmislenim to da “nezavisna država ukine reciprocitet Srbiji, koja ima neprijateljski stav prema Kosovu”.

“Mislim da je vrlo dobro što interpeliraju da bi zaštitili reciprocitet jer je neviđeno, ne samo u našoj istoriji, da se neko liši suverenog prava na povraćaj odnosa sa susedima, a u ovom slučaju pre svega sve sa Srbijom, koja svojim stavovima dokazuje da je to država koja nam je neprijateljski nastrojena. Dakle, nema smisla da se nezavisna država lišava reciprociteta sa državom za koju se pokazuje da je neprijateljska”, izjavio je Kurti.

Vlada Kosova pod vođstvom Aljbina Kurtija od 1. aprila ove godine uvela je meru reciprociteta, čime je ukinula stopostotni porez na srpsku robu.

Kada je premijer Avdulah Hoti, došao na čelo vlade Kosova, jedna od njegovih prvih odluka bila je ukidanje mere reciprociteta, što je srpska strana videla kao prepreku dijalogu između Kosova i Srbije.

Izvor: Kosova Press

Foto: RTK 2

Comments

Pročitaj još