• Početna>
  • Vesti>

Jako nevreme u Dobrotinu: Jagode uništene, voda nije za piće…

Snažno nevreme, praćeno kišom i gradom, zahvatilo je juče u popodnevnim satima jedan deo Dobrotina. Pričinjena je velika šteta usevima i voćnjacima.

Meštani Dobrotina kažu da ne pamte veće nevreme, za nepunih sat vremena vodena bujica se slivala niz ulicu, prodirući u dvorišta, baste i bunare. Grad veličine lešnika opustošio je useve, voćnjake i bašte.

“To je bila voda da nismo mogli ni u dvorište da izađemo, 15-20 minuta je trajala provala oblaka, voda je ušla u baštu, u plastenik. Jagode su uništene, voda iz šahte je izlazila, kanalizacija…voda nije za piće”, kaže Suzana Gačić.

“Voda sa brda se, pošto nema kanala, probijala kroz šahte, puno dvorište – 20cm, ta voda je kroz zemlju prodrla u bunar, nemamo za piće. Mi smo četvoročlana porodica, imamo tri deteta, trebalo bi neko te kanale da očisti, nije to prvi put da se dešava. Kad je jako nevreme, sa brda odozgo, sve se slije u naše dvorište“, kaže Gačić.

“To je sve upropastilo…velika oluja, kiša, grad veličine lešnika, pa je sve krupnije i krupnije padao, sreća nije dugo traja, ali je bila provala oblaka, ne pamtim da je voda jurila ovoliko, ceo put je plivao, voće je uništilo, sve uništilo, baštu krompir, papriku… pšenica je polegla, uništilo je sve”, kaže Radovan Gačić.

Velika količina vode je prodrla u dvorište Gačića, koje je prekriveno muljem, dok im je grad uništio baštu.

“Voda je ovde bila kao reka, otvorim dvorišna vrata… voda na sve strane”, kroz suze govori Branka.

I u Donjoj Gušterici je bilo grada, ali slabijeg intenziteta pa je pričinjena manja šteta, kaže agronom Vojislav Dekić.  

“To su bila manja oštećenja na voćnjacima, ima opalog lišća, slomljenih grančica, nema velikog oštećenja na voćnjacima, ma oštećenih plodova što će se odraziti na njihovo opadanje sa grana. Nije veliki gubitak, negde 10%, međutim kod kukuruza, u susednom selu Dobrotinu oštećenja su izuzetno velika, više od 50%, lišća je iscepano, a zemljište raskvašeno. Tu nema šta puno da se radi, može međurednom kultivacijom da se doda određena količina azotnih đubriva, kako bi pomogli biljci da krene u razvoj”, poručio je agronom Voislav Dekić.  

Obilne padavine mogu prouzrokovati bolesti voća, dok velika količina vlage utiče na pojavu žitne rđe i pepelnice, kao i oštećenja lisne mase kod pšenice. 

Izvor: RTK 2

Foto: RTK 2

Comments

Pročitaj još