• Početna>
  • Vesti>

Zapad jasan po pitanju KiM, jedino pitanje – ko će da vodi igru

Postoji značajno neslaganje unutar, do juče monolitne, zapadne alijanse po pitanju KiM, ali ono nije suštinske prirode po rešenje, već u tome ko će da vodi igru, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić i dodao da je to veoma teška pozicija za Srbiju i da zato očekuje dalje pritiske.

“Ne možemo da odbijamo lako najveću silu sveta (SAD), a kako da odbijete EU kada se nalazite na evropskom putu? Ne mogu da budem neodgovoran kao Tači i da kažem ”mi nećemo da se odazovemo pozivu Lajčaka, Markona ili Merkel”…Kako to da kažem? To je nemoguće”, rekao je Vučić gostujući na Pinku.

Kaže da i ako postoji nešto zbog čega ne spava jeste pitanje Kosova, uprtkos svim ekonomskim uspesima.

Predsednik kaže da Nemačka, koja je najsnažniji faktor u Evropi kad je reč o rešavanju kosovskog pitanja, neće promeniti svoj stav po tom pitanju, koji je suprotan stavu Beograda, ali da to ne znači da on ne ceni delo i ličnost nemačke kancelarke Angele Merkel.

On je naveo da ne može da govori o tome da li je Nemačka podržavala prištinske takse na robu iz centralne Srbije, ali je dodao da je potpuno jasno da “sve što mi mislimo o Kosovu, u Nemačkoj misle suprotno”.

“Ja sam ponosan na činjenicu da svoje stavove nisam krio pred kancelarkom, a ona mi je čak rekla i da ne bi ni slušala da joj to neko drugi priča”, rekao je Vučić.

Vučić je rekao da ceni Angelu Merkel i da, iako zna da će za nekoliko meseci o njoj mnogi govoriti sve najgore, on to neće činiti, jer zna sa kojom je snagom čuvala stabilnost u ovom delu Evrope.

Podsetio je da je Angel Merkel 2015. godine otvoreno podžala Srbiju u sporu sa Hrvatskom, kada je ta zemlja uvela sankcije Srbiji pa su kamioni čekali u kilometarskim kolonama na granici.

“Da nije bilo njene otvorene podrške, ko zna koliko bi ta kriza trajala i kako bi se završila. Ja joj to pamtim i 2020”, rekao je Vučić

Vučić je istakao i da su nemačke investicije u Srbiji fantastične i podsetio da Srbija ima najveću trgovinsku razmenu sa Nemačkom.

“Sa Nemačkom imamo najveću trgovinsku razmenu, 13 odsto ukupne trgovinske razmene imamo sa Nemačkom”, rekao je vučić.

Iza nje su, kako kaže, Italija, BiH, Rusija, Kina…

Vučić je rekao i da je Srbija u prethodnih sedam, osam godina uspela da podigne ugled u svetu, podsetivši da su u našu zemlju dolazili japanski premijer, kineski predsednik, predsednik Izraela, potpredsednik Indije, ruski predsednik, nemačka kancelarka. . .

Izvor: Tanjug/TV Most

Comments

Pročitaj još