• Početna>
  • Vesti>

Rezolucija 1244 vratila rešavanje protivpravnog nasilja u UN

Obeležavanju 21 godine od usvajanja Rezolucije 1244 u SB UN u Udruženje kidnapovanih, nestalih i ubijenih na KiM prisustvovao je ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić, koji je poručio da je ta rezolucija, zajedno sa Kumanovskim sporazumom vratila da se pitanje protivpravnog nasilja rešava tamo gde mu je i mesto – u Ujedinjenim nacijama.

Ružić je u Spomen sobi “Kosmetske žrtve” kazao da je Rezolucija 1244 proistekla iz vanvremenske nepravde, iz situacije gde je jedna mala država bila 78 dana pod agresijom NATO bombi kako bi se deo njene suverene teritorije oteo.

“Iz ove perspektive kada gledamo, Rezolucija 1244 je narodksi rečeno jedna korpa iz koje i kosovski Albanci i političari u Prištini, pa i Srbija može da izabere artikal koji joj odgovara, ali jedan artikal ne može se dovesti u pitanje, a to je da se Rezolucijom 12 44 garantuje teritorijalni integritet naše države”, naglasio je Ružić.

Prema njegovim rečima, 21 godinu nakon svih dešavanja, obremenjeni svim problemima i zverstvima 2004. i 2008. godine, država Srbija je i danas spremna da pruži ruku i nastavi dijalog.

Međutim, ističe da se dijalog ne vodi ultimatumima, kao ni da se kompromis ne postiže zadovoljenjem ekstremnog cilja jedne od strana u dijalogu i nije stanje u kojem može da se insistira na maksimalističkim željama jedne strane.

“Ukoliko žele da ultimatumima razgovaraju sa Beogradom, Beograd to neće prihvatiti”, izričit je ministar.

Podseća da je državni vrh, na čelu sa predsednikom Aleksandrom Vučićem i prvim potpredsednikom Vlade Ivicom Dačićem, uradio mnogo u prethodnom periodu da se naš nacionalni interes nađe na stolu svih važnih međunarodnih aktera.

Sada, kako kaže, čak i sa onima sa kojima se ne razumemo možemo egal da razgovaramo o našem državnom i nacionalnom interesu.

“Uspeli smo da uđemo u teoriju međunarodnog javnog prava sa terminom otpriznavanja samoproglašene nezavisnosti Kosova”, naglašava Ružić i dodaje da smo uspeli i da pomerimo klatno, prvi put posle 20 godina, na stranu pravde i pravičnosti.

“To je jedna mala nada, ne smemo da je ugasimo, ali osnovni orijentir koji mora da bude inicijalna kapisla za tu nadu je da nikada žrtve i ono što oni koji su izgubili svoje najbliže u srcima nose ne bude zaboravljeno. Jedino tako možemo doći do rešenja koje ni na koji način neće urušiti dostojanstvo našeg naroda i naših žrtava na KiM”, zaključio je Ružić.

Obeležavanju godišnjice usvajanja Rezolucije 1244 prisustvovao je u ime ministra za rad, zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja državni sekretar tog ministarstva Nenad Erić.

Predsednik Udruženja Simo Spasić zatražio je i na današnji dan žrtve za srpske i kosmetske žrtve i drugih nacionalnosti ističući da su mnogi koji su izgubili svoje najbliže umrli, a da nisu saznali sudbinu svoje dece, braće.., niti dočekali ispunjenje pravde za njih.

Naveo je da su i tužioci Specijalnog suda za OVK ugušili nadu da će se do pravde doći jer, kako kaže, praksa im je da kada treba da podignu optužnice protiv komadanata terorističke OVK, oni daju ostavke.

“Tako ignorišu srpske i kosmetske žrtve. Smatrali smo da je najveći greh počinio Haški tribunal, koji je osudio samo srpske generale. Očekivali smo da će Specijalni sud imati malo razumevanja za srpske i kosmetske žrtve. Čekamo godinama da se podignu optužnice”, ispričao je Spasić.

Dodaje da se nakon njihovih ostavki čekamo godinu dana da se izabere novi, a onda je njemu potrebno dve, tri godine da se upozna sa materijalom i dokazima.

“Tražimo samo pravdu za naše žrtve, ali nažalost mislim da za naše mučenike ni toga neće biti”, ukazuje Spasić.

Izvor: TV Most / Tanjug

Comments

Pročitaj još