• Početna>
  • Vesti>

Hoti predstavio platformu za dijalog: Sporazum da završi konflikt zauvek

Dijalog sa Srbijom biće zasnovan na Ustavu Kosova i vodiće ga premijer, izjavio je u sredu premijer Kosova Avdulah Hoti predstavljajući platformu njegove vlade o dijalogu Kosova i Srbije u Akademiji nauka i umetnosti Kosova.

Hoti je kazao i da Kosovo ima tri principa u tom procesu a koji, po završetku, treba da okonča konflikt između Kosova i Srbije.

„Prvi je da se o teritorijalom integritetu Republike Kosova ne može pregovarati. Ja ne želim, ni kao građanin, ni kao premijer, niti imam mandat da pregovaram o teritorijalnom integritetu Kosova. Drugo, u sporazumu koji treba da se postigne o normalizaciji odnosa i recipročnom priznanju, sporazum mora da osigura da konflikt između Kosova i Srbije nestane jednom zauvek, dakle, drugo je da se o ustavnoj organizaciji države Kosovo ne pregovara, dakle nema međuvlasti. Treće je da sporazumi koji će se postići moraju da budu u duhu Ustava Kosova“, naveo je Hoti.

Cilj dijaloga, dodao je on, je recipročno priznanje i sporazum nema smisla bez takvog cilja.

„Ne privremeno recipročno priznanje po modelu dve Nemačke ili po drugim modelima. Već recipročno priznanje koje će da nam osigura stolicu u Ujedinjenim narodima (UN) i priznanje od 5 država članica Evropske unije (EU) koje nas još nisu priznale.“, kazao je Hoti.

On je takođe rekao da se putem sporazuma trebaju rešiti sva otvorena pitanja, kao što su nestala lica, ratna odšteta, penzija i dr.

Osim toga, Hoti je naveo da je od suštinske važnosti da se Rezolucija SB 1244 ukine.

Narednih nedelja očekuje se nastavak dijaloga Kosova i Srbije, a u prvu zvaničnu posetu Kosovu i Srbiju dolazi specijalni predstavnik EU za dijalog Miroslav Lajčak.

Izvor: Radio Slobodna Evropa

Comments

Pročitaj još