Vulin: Ako sačuvamo Srbe na KiM, sačuvali smo Srbiju

Sva naša borba leži u tome da sačuvamo Srbe, a kada sačuvamo Srbe, sačuvali smo i Srbiju, poručio je večeras predsednik Pokreta socijalista Aleksandar Vulin prilikom gostovanja na lokalnoj televiziji u Čačku, odgovarajući na pitanje o odnosu Beograda i Prištine i budućnosti dijaloga.

Upitan da prokomentariše odluku Prištine o ukidanju taksi na srpsku robu, Vulin je rekao da lično nije optimista kada je reč o nastavku pregovora Beograda i Prištine i dodao da Evropska Unija još uvek nije sprovela odredbe Briselskog sporazuma.

“Lično nisam optimista kada je reč o budućnosti dijaloga Beograda i Prištine. Albanci su ukinuli takse nakon osamnaest meseci. Bio bih mnogo veći optimista da je Evropska Unija održala svoju reč o sprovođenju Briselskog sporazuma”, rekao je Vulin, saopštio je PS .

On je podsetio da je po Briselskom sporazumu morala da se formira Zajednica srpskih opština i da ništa od toga još uvek nije sprovedeno.

Lider PS-a je podvukao da kosovski Albanci svoju politiku, svoj odnos i svoju mržnju prema Srbima ne menjaju, da oni hoće zemlju bez Srba i da zato sva borba Srbije leži u tome da se Srbi sačuvaju i da im se omogući opstanak na KiM.

“Ništa mi ne znači to što je otišao Kurti, a došao Hoti, kod njih se politika ne menja. Oni politiku ne menjaju, njihov odnos prema Srbima je potpuno isti”, naglasio je Vulin.

On je istakao da će sve da učine da Srba ne bude i da Srbija bude povređena i ponižena.

“Albanci hoće zemlju, neće ljude na toj zemlji, hoće obe obale Ibra, hoće Trepču, hoće Gazivode, Leposavić, ali njima Srbi ne trebaju. Hoće zemlju, vodu, teritoriju, hoće rudu, neće Srbe.

Zato sva naša borba leži u tome da sačuvamo Srbe. Kada sačuvamo Srbe, sačuvali smo i Srbiju”, ocenio je Vulin.

Vulin je naglasio da su se 2012. godine mnoge stvari po pitanju pregovora Beograda i Prištine promenile, i da od kada je Vučić preuzeo pregovore, Albanci beže od dijaloga.

“I dalje ćemo Evropu podsećati na Briselski sporazum, insistiraćemo na potpunoj implementaciji. Do 2012. godine sve velike sile su stalno vršile pritisak na Srbe da dođu za pregovarački sto. Od kada je Vučić preuzeo pregovore, Albanci su ti koji neće da pregovaraju i koji beže od pregovora”, kazao je Vulin.

On napominje da su videli da to nije kao nekada i da je 14 zemalja je povuklo priznanje.

“Videli su da to nije više vreme Tadića i Jeremića, Albanci su voleli da pregovaraju sa njima. Od kada je Vučić na vlasti, od kada je Vučić preuzeo pregovore, percepcija se potpuno promenila, sada se itekako pita i Srbija”, zaključio je Vulin.

Izvor: Tanjug

Comments